Interpellation 2020/21:855 Cementbristens effekt på bostadsbyggandet

av Ola Johansson (C)

till Statsrådet Märta Stenevi (MP)

 

Bostadsbrist råder i 212 kommuner av de 288 som svarat på Boverkets senaste bostadsmarknadsenkät. Av detta drar Boverket slutsatsen att det behöver byggas 600 000 lägenheter fram till 2029. För att nå målet och samtidigt tillgodose akuta behov behöver byggtakten vara över 60 000 bostäder under återstoden av 2021 och 2022, och under de återstående sju åren behöver cirka 59 000 bostäder byggas. Det är naturligtvis glädjande att vi har en förhållandevis hög byggtakt nu, men ännu är den helt otillräcklig.

Höga byggkostnader driver upp priserna, och utöver det finns det nu ett överhängande hot om brist på cement sedan Mark- och miljööverdomstolen har avvisat Cementas ansökan om fortsatt kalkbrytning i Slite på Gotland. Det nuvarande tillståndet löper ut den 31 oktober 2021, och om inget fortsatt tillstånd ges kommer det omedelbart att uppstå en bristsituation gällande ett vitalt byggmaterial.

Utöver detta är det känt att andra byggmaterial, såsom stål, plast och sågade trävaror, blivit svårare att få tag på och påverkas av prisökningar.

Följderna av ett byggstopp till följd av brist på byggmaterial är förödande för bostadsmarknaden och för ungas etablering. En redan överhängande bostadsbrist i storstäderna kommer att förvärras, och statsrådet Stenevi är ensamt ansvarig för hur bostadsförsörjningen ska lösas, också i den uppkomna situationen. 

Min fråga till statsrådet Märta Stenevi lyder:

 

Vilka åtgärder är statsrådet, inom sitt ansvarsområde, beredd att vidta för att upprätthålla den byggtakt som krävs i händelse av att en akut brist på cement uppstår den 31 oktober i år?