Interpellation 2020/21:852 Mörkertalet gällande illegala transporter

av Thomas Morell (SD)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Mörkertalet är stort när det gäller illegala transporter, säger trafikpolisen i ett tv-inslag. För en tid sedan rapporterade medierna om den forskarrapport som kallas Cabotagestudien. Där kan man utläsa att flera hundra lastbilar regelbundet utför otillåten inrikestrafik i Sverige. De utländska aktörerna bryter således mot det regelverk som reglerar den så kallade cabotagetrafiken.

Åkeribranschen har i många år påtalat hur omfattande den olagliga trafiken är i Sverige. Den tidigare länskriminalpolisen i Västra Götaland kunde också påvisa sambandet mellan den olagliga trafiken och annan kriminell verksamhet. Stölder av diesel, fordon och fordonskomponenter kan också knytas till den olagliga trafiken, ty omfattningen och storleken på stöldgodset kräver helt enkelt tunga fordon för transport av det.

Den rapport som presenterades för några dagar sedan visar omfattningen av den kriminella verksamheten, men polisen befarar att mörkertalet är stort. Även om rapporten visar på en omfattande olaglig verksamhet kan det alltså vara betydligt värre. Rapporten visar också att bilar som ertappades med otillåten cabotagetrafik redan 2013 alltjämt befinner sig i Sverige och kör otillåten trafik.

Det finns helt enkelt en mängd faktabaserad forskning som visar att vi har ett allvarligt problem med otillåten yrkesmässig trafik i Sverige. Dessutom kan annan kriminalitet knytas till den olagliga transportverksamheten. Ändå har inte nödvändiga åtgärder vidtagits av polisledning och regering. Ansvaret vilar extra tung på regeringen eftersom den har det yttersta ansvaret för att ge polisen nödvändiga resurser, inte minst för brottsbekämpning på väg.

I tidningen Proffs finns en artikel om forskaren och cabotagestudien, där hans slutsats om situationen är glasklar: ”Det finns ingenting mer vi kan ta fram längre i form av bevismaterial. Han pekar på att det i dagsläget inte finns något som fungerar som det ska för att få ordning och reda på vägarna.” Sternbergs slutsats i artikeln lyder: ”Det finns inga ursäkter längre att inte vidta åtgärder – såvida man inte beslutar att strunta i åkerinäringen.”

Studien visar med tydlighet hur allvarlig situationen är, och det krävs omedelbara åtgärder för att bekämpa den olagliga trafiken. Regeringens utredning har nyligen presenterats och ligger nu ute på remiss. Det finns ingen anledning att vänta på en framtida organisation för kontrollverksamheten på väg. Situationen är allvarlig och en resursförstärkning för vägkontrollerna behövs akut.

Med hänvisning till texten ovan vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Avser statsrådet och regeringen att förstärka kontrollverksamheten på väg med anledning av studiens slutsatser?