Interpellation 2020/21:835 Skärpta krav på pedagogisk omsorg

av Roger Haddad (L)

till Utbildningsminister Anna Ekström (S)

 

I september 2018 tillsattes en utredning med fokus på pedagogisk omsorg. Denna utredning presenterades för exakt ett år sedan, och remisstiden avslutades i oktober förra året.

I ett inslag nyligen uttalade sig utbildningsministern om verksamheter med koppling till våldsbejakande extremism. Utredningen hade dock ett helt annat fokus, nämligen en generell översyn av kvaliteten inom verksamheten pedagogisk omsorg.

Problemet med radikalisering och extremism är omfattande, och Liberalerna har återkommande i riksdagens kammare krävt regeringen på åtgärder. För några månader sedan lyftes också upp i en debatt situationen inom förskolan men också inom pedagogisk omsorg. Vi inte har sett några förslag över huvud taget från regeringens sida

Med anledning av detta vill jag ställa följande frågor till utbildningsminister Anna Ekström:

 

  1. Avser regeringen att presentera en proposition för att skärpa kraven för pedagogisk omsorg, och i så fall när?
  2. Vilka verktyg kan vi förvänta oss att ministern och regeringen ger kommunerna för att kunna förhindra att förskolor och pedagogisk omsorg drivs av personer med koppling till extremism?​
  3. Hur ska ministern och regeringen agera för att helt förhindra att såväl förskolor som pedagogisk omsorg nyetableras med konfessionell inriktning?