Interpellation 2020/21:8 Åtgärder kopplade till gängkriminalitet

av Louise Meijer (M)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

De kriminella gängen håller delar av Sverige i ett järngrepp. Regeringen står handfallen i ett läge där sprängningarna och skjutningarna eskalerar. Moderaterna driver därför på för att få fler effektiva åtgärder mot gängkriminaliteten på plats. Bland annat har vi föreslagit att det ska införas visitationszoner.

Visitationszoner innebär att polisen i ett begränsat område får möjlighet att visitera personer och fordon utan konkret brottsmisstanke. Liknande lagstiftning finns redan i Danmark och uppges av dansk polis vara effektiv när det kommer till att motverka en pågående och aktiv gängkonflikt i vissa områden. Visitationszonerna gör att det blir svårare för gängen att exempelvis transportera vapen mellan bostadsområden.

Inrikesminister Mikael Damberg har tidigare motiverat att regeringen inte lägger fram ett sådant förslag med ”att det är oklart om sådana zoner är ett effektivt verktyg mot skjutningar och annan gängkriminalitet, samtidigt som riskerna i form av polarisering och stigmatisering av vissa områden är överhängande”. Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson har sagt att ”kunna visiteras mer slumpmässigt och systematiskt är ett sätt att stöta bort dem som vill anmäla brott och det handlar om att ha en bra relation till polisen”.

I Ekots lördagsintervju efterfrågade Mats Löfving, biträdande rikspolischef, möjligheten att införa visitationszoner. Han uppgav också att polisen vill få möjlighet att avlyssna personer kopplade till gängkriminalitet utan att det föreligger någon konkret brottsmisstanke. Ett förslag som Moderaterna redan lagt fram.

Med anledning av detta önskar jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

  1.  Avser statsrådet att införa möjligheten till visitationszoner?
  2.  Avser statsrådet att införa möjligheten att avlyssna gängkriminella personer utan konkret brottsmisstanke?