Interpellation 2020/21:766 Tryggheten i hela landet

av Ann-Sofie Alm (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

En grov misshandel mot en person som begått flera brott i Dalsland har uppmärksammats.

Det var människor som tröttnat på att samhället inte klarade av att upprätthålla lag och ordning som ansåg att de hade rätt att ta lagen i egna händer och ge den kriminella, såsom det beskrivs i sociala medier, en hederlig medborgerlig uppsträckning.

En familj i Dalsland blev nästan prejad av vägen av en falskregistrerad bil. Chockade åkte de från platsen. När de kom in i det centrala samhället såg de bilen och förövarna, påtagligt påverkade. Tvåbarnsmamman ringde polisen två gånger, men polisen som är kraftigt underbemannad kom inte. När tvåbarnsmamman tillsammans med sin syster konfronterade männen om olämpligheten i att köra bil påverkade tog en av dem fram en batong ur bilen och agerade ytterst hotfullt mot tvåbarnsmamman och hennes syster.

Mamman ringde inte polisen en tredje gång därför att hon kände att det inte fanns hopp om att polisen skulle komma.

Företagare i Dalsland har också tappat hoppet om att samhället ska hjälpa till att hålla stölder och förstörelse från deras verksamheter.

Förra året ökade brottsanmälningarna med 40 procent i Bengtsfors kommun i Dalsland – trots att många väljer att inte anmäla då de finner det meningslöst.

Samtidigt läggs 90 procent av alla anmälda stöldbrott i Fyrbodal ned, visar en undersökning som P4 Väst har gjort.

Det är en oerhört farlig utveckling när hopplösheten infinner sig och frustrationen över ett samhälle som inte förmår att upprätthålla lag och ordning ökar.

Polisen som finns gör allt de kan med de resurser de har. De lokala politikerna gör allt de kan och kommunerna försöker på alla sätt. Men regeringen måste här ta sitt ansvar och agera med kraft, anser jag.

En ganska självklar konklusion man kan dra är att om ett fåtal människor återkommande begår många brott behöver man naturligtvis förstärka tilldelningen av resurser till polisen men även stärka upp hela rättssystemet.

Min fråga till justitie- och migrationsminister Morgan Johansson är:

 

Vilka åtgärder tänker ministern vidta för att stärka upp rättssystemet för att öka tryggheten för alla medborgare i hela landet?