Interpellation 2020/21:761 Åtgärder mot kvinnovåldet

av Louise Meijer (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Under våren 2021 mördades fem kvinnor på tre veckor. Det är svårt att välja rätt ord för att beskriva situationen på ett rättvist sätt. Fruktansvärt, ofattbart, oacceptabelt räcker inte.

De senaste fyra åren har 110 kvinnor dödats. I nästan 60 procent av fallen har kvinnan haft en relation med förövaren.

Jämställdhetsministern kallade till partisamtal om kvinnovåldet. Men att bara prata räcker inte. Både Miljöpartiet och Socialdemokraterna har i riksdagen återkommande röstat nej till Moderaternas förslag om mäns våld mot kvinnor.

När Moderaterna lade fram förslag om elektronisk fotboja och skärpning av straffen för grov kvinnofridskränkning i riksdagen våren 2019 röstade Socialdemokraterna nej. Samma sak 2020. Även Miljöpartiet, Centerpartiet och Vänsterpartiet röstade nej.

När förslagen behandlades i riksdagen under den här våren svängde S och röstade för förslagen om straffskärpning för grov kvinnofridskränkning så att straffminimum ska vara ett års fängelse och att fotboja med elektronisk övervakning ska kunna dömas ut direkt.

Det är välkommet. Samtidigt står Socialdemokraterna och regeringen fortfarande inte bakom Moderaternas förslag om sänkt gräns för obligatorisk häktning, som bland annat skulle innebära att män som misstänks för grov kvinnofridskränkning alltid skulle häktas. 

Mot denna bakgrund vill jag ställa följande frågor till justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

  1.   Tänker ministern ta några initiativ till att förändra lagstiftningen för att få på plats en straffskärpning för grov kvinnofridskränkning samt införandet av utdömande av elektronisk fotboja direkt?
  2.   Om ministern avser att göra detta, när ser ministern att förslagen kommer att vara svensk lag?
  3.   Tänker ministern omvärdera sitt ställningstagande att inte sänka gränsen för obligatorisk häktning – en sänkning som särskilt skulle träffa brott som grov kvinnofridskränkning?