Interpellation 2020/21:747 Olämplig information inom sex och samlevnad i mellanstadiet

av Michael Rubbestad (SD)

till Utbildningsminister Anna Ekström (S)

 

Riksförbundet för sexuell upplysning, RFSU, gav 2015 ut broschyren Sex och trans, som på ett mycket explicit sätt och med mycket vulgära ord tar upp frågor om sex, kommunikation och ömsesidighet.

Detta material har visat sig användas i en mellanstadieskola i Umeå, där barn i tio- till tolvårsåldern fått lära sig om att ”fisti**” genomförs bäst med mycket glidmedel, att analsex är den mest könsneutrala varianten av samlag och hur man med fördel kan använda sig av ordet kn***a när man talar om sex. Ordvalen är så pass olämpliga att jag valt att delvis inte ens skriva ut dem i denna interpellation.

Texten med sitt mycket vulgära ordval ackompanjeras av direkt olämpliga bilder givet barnens ålder. Broschyren är utgiven med stöd av Allmänna arvsfonden.

Undervisning inom sex och samlevnad är av stor vikt för våra barn och unga. Men det är minst lika viktigt att det material som delges elever i mellanstadiet också är anpassat efter målgruppen. Enligt Skolverket ska skolan inom området sex och samlevnad vidare förebygga olämpliga könsord i språket, något som broschyren Sex och trans inte verkar ha lagt någon större vikt vid.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga utbildningsminister Anna Ekström:

 

  1. Anser ministern att det är lämpligt att en broschyr som Sex och trans tillgängliggörs i mellanstadiet för barn mellan tio och tolv år, om inte, vilka åtgärder avser ministern att vidta?
  2. Anser ministern att det språkbruk som används i broschyren ligger i linje med Skolverkets förväntan på att skolan inom sex och samlevnad ska förebygga förekomsten av olämpligt språkbruk och vulgära könsord i samhället, om inte, vilka åtgärder avser ministern att vidta?​