Interpellation 2020/21:74 Undantag för förmånsbeskattning av transport till och från arbetet

av Helena Bouveng (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Jag har tidigare ställt en skriftlig fråga till finansminister Magdalena Andersson angående när hon avser att återkomma till riksdagen med förslag på hur vårdanställda kan undantas från förmånsbeskattning för transporter till och från arbetet. Trots att riksdagen redan den 27 maj riktade ett tillkännagivande till regeringen om att snarast möjligt återkomma med detta har något sådant förslag ännu inte lagts på riksdagens bord. Magdalena Andersson hänvisar i sitt svar på min skriftliga fråga till att tillkännagivandet fortfarande analyseras hos Regeringskansliet.

De som sliter i vården just nu förtjänar mer än att vänta i fyra månader på att en sådan analys ska bli klar. Varje dag kämpar läkare, sjuksköterskor och alla andra som arbetar på våra sjukhus med sin egen hälsa som insats för att vi ska ta oss ur den här pandemin. De behöver få bättre villkor och rätt förutsättningar för att kunna ta sig till och från jobbet på ett säkert sätt.

Det finns många som vill hjälpa till i den situation som nu råder. Det är initiativ vi ska uppmuntra och skapa förutsättningar för. De nuvarande reglerna kring förmånsbeskattning och det arbete det medför att hantera den står i vägen för flera av dessa initiativ. Detta hindrar företag som till exempel vill tillhandahålla bilar till dem inom sjukvården som vårdar covid-19-patienter från att hjälpa till. I dag skulle en sjuksköterska behöva betala över 1 200 kr per månad för att nyttja en sådan tjänst. Det är inte rimligt.

Beslutet om tillfälligt slopad förmånsbeskattning för parkering och gåvor till anställda skulle även kunna kompletteras med andra åtgärder, exempelvis så att det är möjligt för vårdpersonal att nyttja bilpooler eller andra tjänster som underlättar deras möjligheter att ta sig till och från jobbet.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson följande:

 

När avser finansministern att återkomma med förslag på hur vårdanställda kan undantas förmånsbeskattning för transporter till och från arbetet?