Interpellation 2020/21:736 Bodelning på lika villkor

av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

En effektivare och snabbare bodelning behövs med tanke på att en bodelning kan bli en väldigt utdragen process – ibland flera år. Som det är i dag förekommer det att bodelningar blir ett vapen för en part mot den andre. Så som det tillåts fungera innebär det att den ena parten kan svältas ut av den andra parten när det blir långa tidsprocesser, som kan pågå i år utan att ärendet flyttas framåt. Ärendet blir stillastående och gör att den som har medel inte sitter i sjön. Det gör däremot den part som endast har små medel eller inga alls. Detta får konsekvenser som är högst orimliga för den som ska leva i detta eller tvingas avstå ägodelar i den bodelning som aldrig blir klar. Detta för att den andra parten kan fortsätta förlänga och dra ut på tiden så att den första tvingas ge upp.

I en tidigare interpellation om bodelning har justitieministern svarat att parter ska ges förutsättningar att leva ekonomiskt jämställt, även efter en separation.

Justitieministern tar där upp att de svenska bodelningsreglerna bygger på likadelningsprincipen, som likställer makar ekonomiskt och främjar kvinnors och mäns jämställdhet. Det är inte en konsekvens i de fall där enskildas liv hamnar i limbo för att det finns möjlighet att utifrån lagstiftningen dra ut på bodelningen utan att få en lösning på plats.

Med anledning av ovan vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Avser ministern att verka för att regeringen lämnar förslag på lagstiftning som tydligt ställer krav på aktiv process och en tidsgräns för när en bodelning ska vara klar?