Interpellation 2020/21:722 Objektiv undervisning i skolan

av Tobias Andersson (SD)

till Utbildningsminister Anna Ekström (S)

 

Redan 2014 berörde Skolvärden i en artikel med namnet ”Lärare röstar annorlunda” (den 15 augusti 2014) hur lärarkåren var avsevärt mer vänstervriden än väljarkåren i allmänhet. Detta utifrån siffror från Orvesto Näringsliv 2014 som pekade på att det inom lärarkåren var hela 53,1 procent som svarat att de definitivt eller kanske skulle rösta på Miljöpartiet och 34,5 procent som definitivt eller kanske skulle rösta på Vänsterpartiet. En radikal skillnad gentemot det faktiska valresultatet, i vilket MP och V erhöll 6,89 respektive 5,72 procent.

Utöver denna överrepresentation för vänstersympatier inom lärarkåren utmärktes då även att endast 5,2 procent av lärarna definitivt eller kanske skulle rösta på Sverigedemokraterna. Detta samtidigt som SD erhöll 12,86 procent i valet.

Skolans vänstervridning har även återkommande uppmärksammats i andra situationer, varvid det kanske mest omskrivna är hur Richard Jomshof, nuvarande partisekreterare för SD, behandlades under sin tid som lärare. Andra exempel har berört hur skolor i ren desperation försökt att uppläxa eleverna efter att SD erhållit högt stöd i skolvalet, hur en rektor tagit fram eget propagandamaterial för att själv distribuera det till skolans elever och hur skolor välkomnat vänsterradikala föreläsare för att oemotsagda få ge sin bild av bland annat SD.

Det senaste exemplet på temat var hur man på Kungshögaskolan i Mjölby försökte ”lära” eleverna att SD-väljare inte har ”värderingen människovärde/allas lika värde”, någonting som Samnytt rapporterade om den 10 maj 2021.

Mot bakgrund av det ovanstående vill jag fråga utbildningsminister Anna Ekström:

 

Bedömer ministern att den svenska skolan i någon utsträckning är vänstervriden, och avser ministern att vidta några åtgärder för att garantera en objektiv skolgång för Sveriges elever?