Interpellation 2020/21:715 Besked gällande slutförvaret

av Lars Hjälmered (M)

till Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP)

 

Kärnkraften är ett viktigt energislag i den svenska elmix som förser oss med fossilfri energi. Så har det varit sedan kärnkraften började byggas på 60-talet, och alltmer internationell forskning visar att kärnkraften kommer att spela en avgörande roll i energisystemet om vi ska nå klimatmålen.

Under decennier har Svensk Kärnbränslehantering AB, SKB, arbetat med att nå en lösning på det radioaktiva avfall som kärnkraften producerar via ett slutförvar. Sverige har dessutom kommit mycket längre än de flesta andra länder, både när det gäller att testa tekniska lösningar, prövningar som gjorts är godkända, och, kanske viktigast av allt, att de berörda kommunerna för mellanlagring och slutförvar har sagt ja.

Trots att frågan är helt klar för ett beslut väljer regeringen att dra ut på processen. Det har nu gått så långt att Vattenfall – helt i linje med gällande lagstiftning – har gått ut och sagt att om inte ett beslut gällande slutförvaret kommer före den sista augusti så tvingas de att stänga samtliga fem av sina reaktorer efter revisionen 2024.

Miljö- och klimatministern tvingades därför gå ut med att regeringen överväger ett första, separat beslut om mellanlagret Clab i Oskarshamn (som snart är fullt), men att ett sådant beslut inte skulle påverka tidsplanen för beslut om slutförvaret. 

Miljö- och klimatministern är alltså villig att helt köra över de experter och expertinstanser som gett godkänt för både mellanlagret och slutförvaret. Inte minst verkar han vara villig att köra över Oskarshamn som, när det beslutades om mellanlagret, var tydliga med att ett krav för att kommunen skulle säga ja var att ett slutförvar också skulle införas.

Med anledning av detta vill jag fråga miljö- och klimatminister Per Bolund:

 

  1. Avser ministern att, med anledning av Vattenfalls uttalande, i närtid fatta ett beslut gällande slutförvaret?
  2. Om inte, vilken analys gör ministern av konsekvenserna av att processen förlängs? 
  3. Hur resonerar ministern gällande att dela upp besluten när berörda kommuner så tydligt meddelat att de måste tas gemensamt?