Interpellation 2020/21:714 Pandemilagen och begränsningar vid stora evenemang

av Angelika Bengtsson (SD)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Pandemilagen anses av regeringen ge möjlighet till ett mer träffsäkert regelverk. Samtidigt ser vi stora skillnader i verksamheters möjligheter att på ett smittsäkert sätt ta emot besökare. I handeln, butiker och besöksmål kan stora folkmassor samlas på begränsat avstånd, medan flertalet kultur- och idrottsinstitutioner och kyrkor, med stora ytor och förmåga att ta emot människor, fortfarande lever med begränsningen om åtta personer. Regeringen meddelade att man eventuellt, om smittläget förbättras, öppnar upp för publik i en trappa upp till 500 personer vid stora arenor. Det är ett steg i rätt riktning, men inte tillräckligt.

Frustrationen över rådande regelverk är stor, och många runt om i landet frågar sig varför träffsäkerhet och likvärdighet inte är likvärdig.

Den 10 april hade allsvenskan äntligen premiär. Till mångas besvikelse spelades matcherna med restriktionerna om åtta personer i publiken. För att exemplifiera hur fel pandemilagen slår mot idrotten kan vi se hur Hammarby IF gjorde när de mötte Mjällby AIF. I publiken hade åtta biljetter lottats ut bland årskortsmedlemmarna. Några meter därifrån, i samma arena, satt 150 personer i restaurangavdelningen och tittade på samma match i samma arena. Hammarby IF var inte ensamma, de klubbar som har restaurangavdelning på sin arena har gjort på samma vis.

Argumentationen från regeringens och Folkhälsomyndighetens sida till varför restriktionerna om publikantalet står fast är att smittspridningen inte kan garanteras/säkras när man tar sig till och från arenan. Det ter sig ologiskt när 150 personer tar sig in i ena endan av arenan och åtta i den andra. De har alla tagit sig till arenan. Idrotten har sedan restriktionerna infördes arbetat fram potentiella möjligheter till ett smittsäkert öppnande. Idrotten är experter på att hålla säkra event, inte minst har de stor erfarenhet från derbymatcher, där det är av stor vikt att hålla isär grupperingar från varandra.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:​

  1. Förstår ministern, med tanke på att frustationen inom idrottsvärlden växer sig allt starkare och utifrån ovanstående exempel, att nuvarande restriktioner är ologiska?
  2. Varför öppnar inte regeringen upp för ett procentuellt publikinsläpp till arenor i stället för ett fast antal oberoende av arenans storlek?