Interpellation 2020/21:7 Straffrättsliga åtgärder mot brister vid transport av farligt gods

av Thomas Morell (SD)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Den 2 september lämnade jag in en skriftlig fråga till statsrådet. Bakgrunden till frågan var uppgifter i tidningen Proffs, där artikelförfattaren belyser det faktum att Kustbevakningen inte kan lagföra brister vid transport av farligt gods. Svaret jag fick av statsrådet klargjorde inte huruvida regeringen avsåg att vidta åtgärder för en konsoliderad tryckt utgåva av IMDG-koden på svenska.

Ända sedan sommaren 2019 har IMDG-koden inte kunnat användas, då den är skriven på engelska. Detta har skapat frustration hos Kustbevakningens kontrollanter, som inte längre kan lagföra överträdelserna, vilket har öppnat upp för slarv, okunskap och nonchalans bland transportföretag som annars riskerat att lagföras.

Kustbevakningen har drivit ärendet i flera instanser, men när riksåklagaren den 17 juni bekräftade att IMDG-koden måste vara på svenska för att få användas i svenska domstolar kom man inte längre, eftersom riksåklagarens beslut inte kan överklagas. Transportstyrelsen anser att resursåtgången är betydande för att ta fram en översättning till svenska, och detta har skapat en situation i våra hamnar där Kustbevakningen står utan verktyg när de upptäcker brister.

Utfallet pekar på att ca 40 procent av kontrollerade lastbilar har brister enligt IMDG-koden. När ingen kan lagföras för brott mot IMDG-koden finns det en uppenbar risk att bristerna ökar. Vad det innebär för människor och miljö torde stå utom allt tvivel. Inte heller lär sjösäkerheten förbättras under rådande situation.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Avser statsrådet att agera för en konsoliderad tryckt utgåva på svenska av föreskrifterna gällande IMDG-koden och därmed skapa förutsättningar för rättslig prövning vid konstaterade brister i hanteringen av farligt gods?