Interpellation 2020/21:697 Ett reformerat strandskydd

av Eric Palmqvist (SD)

till Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP)

 

Sverige är ett land med skiftande natur och stor variation i fråga om folktäthet. Förutsättningarna för människor och företag varierar mellan stad och landsbygd, och urbaniseringen har pågått i decennier trots politiska strävanden efter att upprätthålla goda förutsättningar för de som bor och verkar i Sveriges landsbygder. Verkligheten är sådan att landsbygdskommunerna tvingas konkurrera med storstadsområdena varje dag för att kunna behålla sina unga och för att attrahera företag och kvalificerad arbetskraft utifrån. Möjligheten till boende eller fritidshus till rimligt pris i attraktiva lägen skulle kunna vara en viktig konkurrensfördel och hjälpa landsbygden att utvecklas. För att det ska bli verklighet måste strandskyddsreglerna mildras.

På många håll ser vi i dag hur landets länsstyrelser snarare har utökat strandskyddet och antalet riksintressen vid vattennära lägen. Naturvårdsverket har vid en översyn konstaterat att det nu finns stora områden med utvidgat strandskydd utan tydligt angivna motiv från länsstyrelsernas sida. Detta leder till negativa konsekvenser för landsbygdsutveckling, för jord- och skogsbruk och för besöksnäringen.

Frågan har ansetts som så angelägen av Sveriges riksdag att flera tillkännagivanden om att reformera strandskyddet har riktats till regeringen.

Regeringen beslutade den 4 juli 2019 att ge en särskild utredare i uppdrag att se över strandskyddet (dir. 2019:41). Uppdraget innebar att utredaren skulle föreslå författningsändringar och andra åtgärder som medför att strandskyddet görs om i grunden genom en ökad differentiering som tar hänsyn till att tillgången till sjöar och stränder varierar i landet, liksom befolkningstäthet och exploateringstryck. I kommittédirektiven anges bland annat att det ska bli betydligt enklare att bygga strandnära i landsbygdsområden. Vidare anges att de förslag som lämnas ska syfta till att förbättra förutsättningar för bostäder och näringsverksamhet främst för småföretagare, besöksnäring och gröna näringar i områden med lågt exploateringstryck samt bibehålla eller om behov finns förstärka strandskyddet för att värna obrutna strandlinjer, den allemansrättsliga tillgängligheten och miljön i starkt exploaterade områden. Därutöver framhålls att det lokala inflytandet ska öka. Uppdraget redovisades den 14 december 2020, och enligt regeringen är ärendet fortfarande under beredning.

Med anledning av detta vill jag fråga miljö- och klimatminister Per Bolund:

 

  1. Hur fortlöper arbetet med att ta fram ett slutgiltigt förslag till ett reformerat strandskydd?
  2. Hur ser regeringen på att föreslå lättnader i strandskyddet i syfte att öka landsbygdskommunernas attraktionskraft för såväl boende som företagande?