Interpellation 2020/21:691 Brister i smittspårningen

av Johan Hultberg (M)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

I slutet av januari i fjol bekräftades det första fallet av det nya coronaviruset i Sverige. När smittspridningen sedan tog fart under våren hade Sverige allvarliga problem med testning och smittspårning. Det är troligen en viktig delförklaring till varför smittspridningen i Sverige blivit så omfattande. Nu 15 månader efter det första svenska coronafallet fungerar fortfarande inte smittspårningen tillräckligt bra i Sverige.

Vi moderater har länge efterlyst en samlad nationell handlingsplan för testning, smittspårning och isolering. En sådan saknas fortfarande. Därtill saknar Sverige fortfarande en smittspårningsapp, och det trots att EU-kommissionen redan i april i fjol rekommenderade varje medlemsland att utveckla och använda den typen av verktyg för att bryta smittkedjor liksom för att varna för och förebygga smitta. Kommissionen har också skapat en tjänst som gör att nationella appar kan kommunicera med varandra och därmed bidra till det gränsöverskridande smittspårningsarbetet, något som sannolikt kommer att bli allt viktigare när resandet åter ökar.

Ett fortsatt problem i Sveriges smittspårningsarbete är också att ett väl stort ansvar för smittspårning ofta läggs på den enskilda personen som testat positivt för covid-19. Sveriges Radios Ekot rapporterade den 27 april att en mycket stor del av smittspårningen i Sverige alltjämt bara sker genom att den smittade ges skriftlig information och får fylla i ett webbformulär. Trots att EU:s smittskyddsmyndighet menar att smittspårning bör göras per telefon är det bara sju regioner som kontaktar alla som testat positivt via telefon. Det är hög tid att nationellt utvärdera hur det svenska smittspårningsarbetet under coronapandemin fungerar och fungerat, detta i syfte att utveckla och förbättra smittspårningsarbetet.

Smittskyddsläkarna har en central roll i arbetet med att bekämpa pågående pandemi liksom i smittskyddsarbetet överlag. Sverige har dock få smittskyddsläkare. Moderaterna föreslår sedan tidigare att regeringen ges i uppdrag att se över om nuvarande kapacitet av smittskyddsläkare är tillräcklig samt vid behov tar fram förslag till utvecklad organisering och struktur.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

  1. Tänker ministern ta initiativ till ett regeringsuppdrag om att utveckla och ta i bruk en smittspårningsapp?
  2. Är ministern beredd att ge Folkhälsomyndigheten i uppdrag att utvärdera det svenska smittspårningsarbetet?
  3. Tänker ministern ta initiativ till ett regeringsuppdrag om att se över om nuvarande kapacitet av smittskyddsläkare är tillräcklig?
  4. Avser ministern att vidta några andra åtgärder för att utveckla det svenska smittspårningsarbetet?