Interpellation 2020/21:685 Brandskydd hos äldre och personer med funktionsnedsättning

av Marléne Lund Kopparklint (M)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Varje år runt jul blir frågan om brandsäkerhet aktuell av tragiska skäl. Alltför många människor har omkommit på grund av bostadsbränder, och i många av dessa fall är det äldre personer.

Sedan många år tillbaka finns en strävan att äldre personer och personer med funktionsnedsättning så långt det är möjligt ska bo kvar i sitt eget hem. Och i stället för vårdboende alternativt gruppbostad får de hälso- och sjukvårdsinsatser, hemtjänstinsatser och bostadsanpassning i hemmet. Detta innebär att det finns fler människor som har svårare att sätta sig i säkerhet vid brand. Det handlar inte om att dessa målgrupper står för en högre procent av bostadsbränder, men de har svårare att klara sig om en brand skulle uppstå.

Det finns dock vissa individer i dessa målgrupper som även har en förhöjd risk för uppkomst av brand, och det är rökare som även har olika former av psykisk eller fysisk funktionsvariation. Det finns en risk att man tappar cigaretten, inte har möjlighet att ta upp den eller släcka den. Det finns flera fall där hemtjänstpersonal vittnat om faran med detta och där det hänt upprepade gånger att man har tappat cigaretter som legat på golv och gjort brännmärken. Risken är stor trots flera tillsynstillfällen dygnet runt.

Med hänvisning till ovanstående vill jag ställa följande frågor till statsrådet Mikael Damberg:

 

  1. Hur ser statsrådet på att införa nationella riktlinjer gällande behovsanpassat brandskydd?
  2. Hur ämnar statsrådet verka för att tydliggöra ansvarsfördelningen gällande brandskydd ute i kommunerna?
  3. Vilka åtgärder ämnar statsrådet vidta så att brandskyddet inte skiljer sig åt ute i kommunerna?