Interpellation 2020/21:682 Sveriges erkännande av folkmordet 1915

av Markus Wiechel (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

År 1915 påbörjade Osmanska riket ett systematiskt och hänsynslöst folkmord på armenier, assyrier, syrianer, kaldéer och pontiska greker. Det absolut minsta vi kan förvänta oss i dag är ett erkännande av denna händelse, inte minst mot bakgrund av att många av offrens anhöriga i dag är en del av vårt svenska samhälle.

Mot bakgrund av vad som skett de senaste tolv åren kan oviljan att erkänna folkmordet tyckas vara extra märklig. År 2009 fattade nämligen Socialdemokraternas partikongress beslut om att erkänna folkmordet 1915. Året därpå, 2010, fattade en riksdagsmajoritet ett beslut om att rikta ett tillkännagivande till regeringen om just detta, och fyra år senare lovade nuvarande statsminister Stefan Löfven att erkänna folkmordet om han skulle hamna i regeringsställning. I dag, sju år senare, har den socialdemokratiskt ledda regeringen fortfarande inte fullföljt sitt löfte till svenska folket, och man har trotsat riksdagens tydliga uppmaning. Sveket grundar sig enligt statsminister Stefan Löfven på att det är ”en oerhört komplex fråga”.

I andra länder har det dock inte ansetts vara särskilt komplext, då flera regeringar har valt att gå vidare med ett erkännande. Faktum är att det till och med är förbjudet enligt lag att förneka det i Grekland. Så sent som i lördags, på 106-årsdagen av starten på folkmordet, kunde USA:s president Joe Biden meddela sitt beslut att även USA erkänner folkmordet.

I Sverige är man dock uppenbarligen alldeles för rädd för Turkiet, så man väljer att svika offren och offrens anhöriga genom att inte ens konstatera ett historiskt faktum. Bara det att utrikesminister Ann Linde på årsdagen twittrade om denna etnoreligiösa utrensning som ”massövergrepp” säger en hel del, men det framstår som märkligt då det bara är någon vecka sedan samma regering aviserat ambitionen att förbjuda förnekelse av Förintelsen.

Mot bakgrund av ovanstående önskas utrikesminister Ann Linde svara på följande fråga:

 

  1. Varför har Sveriges regering låtit bli att följa riksdagsbeslutet om att erkänna folkmordet 1915?
  2. Vad menar regeringen med att frågan är oerhört komplex?
  3. Står ministern fast vid ordvalet om att det som skedde var ett ”massövergrepp”?