Interpellation 2020/21:676 Vaccinering av Försvarsmaktens personal

av Alexandra Anstrell (M)

till Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

 

Försvarsmaktens insatser internationellt fortlöper under pågående coronapandemi. Även hemma i Sverige stöder Försvarsmakten exempelvis Socialstyrelsen med att transportera intensivvårdspatienter, och vissa regioner får stöd i form av ambulanser och förare. Massor av annat görs och har gjorts. Under ett besök från Försvarsmakten hos försvarsutskottet fick vi reda på att våra soldater inte prioriteras i vaccinationskön utan tillhör grupp 4. Detta trots att exempelvis FN uppmanar alla deltagarländer i Minusmainsatsen i Mali att vaccinera alla sina trupper.

Folkhälsomyndigheten har rekommendationer om prioritetsordning för vaccination mot covid-19 för att ge ett tidigt skydd till de personer som har störst risk att bli allvarligt sjuka i covid-19. Den som har störst behov av ett skydd mot covid-19 ska erbjudas vaccinet före den som löper lägre risk för allvarlig sjukdom och död. Fas 2 innefattar exempelvis personal inom vård och omsorg, och fas 3 innefattar personer med ett tillstånd som innebär svårigheter att följa råden om smittskyddande åtgärder.

Mina frågor till försvarsminister Peter Hultqvist är därför:

 

  1.   Vilka överväganden ligger till grund för beslutet att inte prioritera vaccination av personal i internationella insatser?
  2.   Vilken bedömning gör ministern när det gäller behovet av att prioritera vaccination för Försvarsmaktens personal som arbetar i samhällsviktiga och utsatta positioner?
  3.   Har ministern agerat för att få Försvarsmaktens personal vaccinerad innan utlandstjänst eller tjänstgöring i utsatta positioner bland covidsjuka i Sverige?
  4.   Avser ministern att vidta några åtgärder för att säkerställa att Försvarsmaktens personal skyndsamt blir vaccinerad?