Interpellation 2020/21:658 Folkmord på den uiguriska folkgruppen i Xinjiang

av Lars Adaktusson (KD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

I november 2019 publicerade New York Times uppseendeväckande uppgifter om brutala övergrepp mot uigurer i Xinjiangprovinsen i nordvästra Kina. Tidningens uppgifter byggde på läckta dokument som visade att Kinas högste ledare, Xi Jinping, personligen initierat en kampanj mot uigurer och andra huvudsakligen muslimska befolkningsgrupper.

Officiellt ska kampanjen ha syftat till att bekämpa våldsbejakande islamism och terrorism efter att Kina drabbats av ett antal våldsdåd. Inofficiellt har dock tydliga instruktioner utgått från kommunistregimen om att generellt angripa uigurernas kultur, religionsutövning och traditioner. ”Visa ingen som helst barmhärtighet”, uppmanade Xi Jinping i samband med att kampanjen inleddes 2014. 

Sedan dess har vittnesmålen och larmrapporterna om systematiska övergrepp blivit allt fler. Över en miljon uigurer uppges vara inspärrade i särskilda interneringsläger för att ”omvändas och botas” samt utbildas till lojala medlemmar av kommunistpartiet. Människorättsorganisationen Human Rights Watch som dokumenterat vittnesuppgifter från tidigare lägerfångar larmar om terror, hjärntvätt och ett rigoröst system för övervakning och kontroll. Parallellt har religiösa uttrycksätt förbjudits och moskéer rivits. 

Den hittills mest omfattande rapporten om övergreppen i Xinjiangprovinsen publicerades i början av mars i år av amerikanska Newlines Institute for Strategy and Policy och kanadensiska Raoul Wallenberg Centre for Human Rights. I rapporten, The Uyghur genocide: An examination of China's breaches of the 1948 genocide convention, analyseras de vittnesmål och övriga uppgifter som framkommit gällande situationen i Xinjiang. 

För analysen står ett femtiotal experter på Kina, kinesisk politik och folkrätt. Deras slutsats är att illdåden och övergreppen mot uigurerna ska klassas som folkmord. I FN:s folkmordskonvention anges fem kriterier som var för sig är tillräckligt för att definiera systematiska övergrepp som folkmord. Expertgruppen konstaterar att övergreppen mot uigurerna uppfyller samtliga kriterier och att den kinesiska staten utan tvivel är skyldig till folkrättens värsta och mest avskyvärda brott.

Över tid har de politiska fördömandena av den kinesiska regimens agerande i Xinjiangprovinsen blivit allt vanligare. EU och Storbritannien har infört sanktioner till följd av övergreppen, medan andra länder gått längre. Under såväl Donald Trumps som Joe Bidens presidentskap har USA klassat övergreppen mot uigurerna som folkmord. Liknande beslut har nyligen fattats av parlamenten i Kanada och Nederländerna.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Avser ministern och regeringen att på något sätt agera mot den kinesiska regimen med anledning av uppgifterna om pågående folkmord i Xinjiangprovinsen?

Är utrikesministern beredd att definiera övergreppen mot uigurerna som folkmord på det sätt som skett i USA, Kanada och Nederländerna? 

Vilka slutsatser drar statsrådet av det faktum att ett 50-tal experter i rapporten "The Uyghur genocide: An examination of China's breaches of the 1948 genocide convention" anser att den kinesiska regimen är skyldig till folkmord på uigurer?