Interpellation 2020/21:656 Sälfrågor

av Lars Beckman (M)

till Statsrådet Jennie Nilsson (S)

 

För andra året i rad har Naturvårdsverket beslutat om licensjakt på gråsäl vilket är nödvändigt. Jakten är tänkt att börja den 20 april. De länsvisa kvoterna slopas. Dessutom försvinner regeln om att jakten bara får ske inom 200 meter från där sälar orsakat skador. Men när jägare försökt freda fångstredskap från sälar går det bara att tillfälligt skydda fisket. När några sälar fälls kommer nya. Skador som fiskare redogjort för omfattar skadad fångst i redskap, skadade redskap, ökad arbetsbörda och dolda skador. Dolda skador är den del av fångsten som sälen tar utan att lämna några spår efter sig. Också den fisk som sälen skrämmer bort från fiskeplatsen är en dold skada, men den skadan är svår att beräkna fastän den ofta är den största skadan. Problemen med säl efter kusten i Gävleborg är mycket omfattande och påverkar såväl yrkesfisket som småskaligt fiske i övrigt.

I Näringsutskottets betänkande 2019/20:NU15 bifölls motion 2019/20:1362, där beslutet även i riksdagen också bifölls. Det handlar om att Sverige bör driva frågan att få ett handelstillstånd i EU för handel med sälprodukter samt att Sverige inom EU bör driva frågan att upphäva förbudet mot handel med sälprodukter.

I höstas ställdes frågan till handelsministern hur statsrådet har agerat för att få till ett handelstillstånd för sälprodukter, men svaret – från landsbygdsministern – var att regeringen inte har för avsikt att agera i frågan eftersom regeringen bedömer att möjligheterna att i nuläget driva frågan om att häva EU-förbudet mot handel av sälprodukter är mycket små. Vi måste ta strid i EU för att upphäva förbudet mot handel med sälprodukter. Att sälarnas kött och päls inte får säljas kan medföra att säljägare inte tar hand om kropparna från de skjutna sälarna.

Säl och skarv orsakar mångmiljonskador för yrkesfisket. Skadorna runt Östersjön är 17 gånger större än det tidigare räknats med tidigare.

Mina frågor till statsrådet Jennie Nilsson är därför:

 

  1. Hur kommer det sig att statsrådet inte har för avsikt att följa ett av riksdagens fattade beslut om att driva frågan att få ett handelstillstånd i EU för handel med sälprodukter samt att Sverige inom EU bör driva frågan att upphäva förbudet mot handel med sälprodukter?
  2. Vilka incitament avser statsrådet att skapa för jägarna för att de ska vilja tillvarata alla skjutna sälar, vilket också är förenligt med god jaktetik?
  3. Vilka åtgärder i övrigt avser statsrådet att vidta för att minska sälbeståndet och skarvbeståndet efter kusten i Gävleborg och andra kustområden i Sverige där behovet finns?