Interpellation 2020/21:638 Företagare som inte anmäler brott

av Lotta Olsson (M)

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Våra företag är grunden för vår ekonomi, våra jobb och vår välfärd. Utan företag får vi varken skatteintäkter eller exportinkomster. Nu finns ett ökat hot mot våra företag och vår företagsamhet i form av en ökande brottslighet – en brottslighet som dessutom minskar tilltron till rättssystemet och till att samhället är tryggt.

Många företag som utsätts för brott anser inte längre att det är lönt att anmäla de brott man blir utsatt för i form av bluffakturor, stölder, inbrott och skadegörelse.

Detta leder till att många överväger att sluta som företagare. Dessutom finns stora mörkertal eftersom många inte längre anmäler brott då anmälan inte leder till någon form av brottsutredning eller åtgärd.

Detta skulle kunna vara en debatt med justitieministern, eftersom detta berör brott, men frågan är större än så. Det blir en fråga också för näringsministern då det indirekt hämmar företagandet.

Min fråga till näringsminister Ibrahim Baylan är:

 

  1. Hur avser ministern att verka inom sitt departement för att brottsligheten mot våra företag inte ska hämma företagandet?
  2. Hur avser ministern att verka för att brott mot företagare anmäls ​så att vi slipper stora mörkertal där brotten är vanligare än vad statistiken visar?