Interpellation 2020/21:630 Brister i det nya omställningsstödet

av Alexander Christiansson (SD)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Under pandemin har många företag hamnat i en extremt svår situation som allt oftare leder till obestånd och i förlängningen konkurs. När stöden dröjt har de besparingar som funnits försvunnit snabbt, och när pandemin dragit ut på tiden har de företagare som investerat sina liv i sin verksamhet gjort allt de kan för att överleva. Nu börjar många företag närma sig gränsen för vad som är möjligt för att rädda sina livsverk.

Byråkrati och förändringar i redan komplicerade regelverk sätter käppar i hjulet för företagarna. Ett exempel är den näringsidkare som nu äntligen kan söka omställningsstödet från augusti 2020 till februari 2021.

Skatteverket skriver följande på sin hemsida:  ”Stödet liknar till stor del tidigare omställningsstöd, men det beräknas något annorlunda. De företag som har rätt till stöd kommer att få ersättning för mellan 70–90 procent av sina icke täckta fasta kostnader.”

Lydelsen ”liknar till stor del eller är något annorlunda mot det tidigare omställningsstödet” är dock något oklar.

I många fall har företagaren utgått från de regler som gällde mars–juli 2020, bedrivit verksamheten vidare med lånade pengar, tvingats vänta nio månader för att kunna söka stödet, för att till sist ta del av det. Då visar det sig att man ändrat reglerna för stödet, vilket gör att man inte kommer att få något stöd under till exempel augusti–oktober 2020 även om man hade rätt till stöden före augusti 2020.

Effekten blir att vissa företag som tappat 70 procent av omsättningen under perioden augusti–oktober inte kommer att få någon ersättning. Detta på grund av den nya regeln om täckningsbidrag som inte få vara högre än noll kronor.

Det blir signalpolitik om generösa stöd som sedan inte blir en verklighet för företagarna, och det är ett stort problem.

Med anledning av detta vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Vad tänker ministern göra för att se till att de företag som blivit lovade stöd ska få hjälp?