Interpellation 2020/21:629 Kritiken mot islamofobi som begrepp

av Tobias Andersson (SD)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Ledarsidornas Johan Westerholm har i omgångar granskat och kritiserat rapporten Islamofobiska hatbrott från Brottsförebyggande rådet (Brå). Rapporten har sitt ursprung i att den dåvarande jämställdhetsministern Åsa Lindhagen gav Brå i uppdrag 2019 att göra en fördjupad studie om islamofobiska hatbrott. Detta för att uppnå mer kunskap i hopp om att förbättra det förebyggande arbetet mot islamofobi och rasism.

Johan Westerholms kritik mot rapporten är både bred och nyanserad och bygger bland annat på att Brå inte anger vilken form av hatbrott som studerats (hatbrott på individuell kognitiv nivå eller som utslag av en rasistisk rörelse på strukturerad makronivå) samt att det initialt inte framgick vilka delar av den muslimska gruppen som intervjuats.

Ledarsidorna har även berört att islamofobi som begrepp inte är ett oproblematiskt sådant. Den definition som Brå utgått ifrån, enligt deras mejlsvar till Ledarsidorna, är i första hand de juridiska ramarna avseende hatbrottsbegreppet. Ledarsidorna kommenterar följande:

”Det vill säga, utan att ha gjort en analys av islamofobi som sociologiska begrepp jämställer myndigheten detta med den juridiska definitionen för hatbrott vilket är den definition som Muslimska brödraskapet strävar efter.”

Liberala Frankrike med sin långa erfarenhet av att bekämpa islamism har exempelvis förkastat begreppet och menar att ”islamofobi” är en term skapad av islamister för att skydda dem från granskning och kritik. Detta skedde bland annat genom att den franska regeringskommittén för förebyggande av brottslighet och radikalisering konstaterade: “När man talar hat mot muslimer är termen 'islamofobi' olämplig, eftersom den förväxlar stigmatisering av troende med kritik av islam.”

Detta bör ses i ljuset av att Emmanuel Macrons regering nyligen anklagades för islamofobi av 25 islamistiska grupper efter att Macron vidtagit en rad åtgärder för att bekämpa islamism i efterdyningarna av, bland annat, mordet på läraren Samuel Paty.

Med anledning av det ovanstående vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 
Ser statsrådet och regeringen några problem med användningen av begreppet islamofobi, och avser man i sådana fall att vidta några åtgärder för att undvika det framöver?