Interpellation 2020/21:622 Företag som nekats kortidsstöd

av Alexandra Anstrell (M)

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Uppdrag granskning har i dagarna avslöjat att Tillväxtverket gång på gång har fattat en rad felaktiga beslut kring korttidsstöd till företag under coronapandemin.

Ett av felen rör den så kallade jämförelsemånaden – villken används för att se vilken lönenivå de anställda hos ett sökande företag har legat på. Myndigheten använder fel månad och följer inte lagen, enligt både förvaltningsrätten och kammarrätten i Stockholm.

Förvaltningsrätten har i minst 20 domar konstaterat att Tillväxtverket inte följer lagen när det gäller jämförelsemånaden. Tillväxtverket har försökt driva mål vidare, men nekats prövningstillstånd i kammarrätten. De har nu överklagat till Högsta förvaltningsdomstolen.

Men flera av domarna har redan vunnit laga kraft, och i slutet av mars ligger över 5 200 överklaganden på hög och väntar på att avgöras i förvaltningsrätten. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan följande:

 

1. Hur avser ministern säkerställa att Tillväxtverket ges förutsättningar att fatta korrekta beslut rörande korttidsstödet?

2. Hur avser ministern att säkerställa att ansvarig myndighet skyndsamt betalar ut stöd till de personer som är berättigade till det, och hur ser tidtabellen för detta ut?

3. Är det ministerns bedömning att det krävs några förtydliganden i regelverket, och vilka åtgärder vidtar ministern i så fall? ​​