Interpellation 2020/21:620 Evenemangsstöd till bland annat kultur och idrott

av Edward Riedl (M)

till Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)

 

Pandemins konsekvenser för liv och hälsa har varit omfattande. Konsekvenserna för ekonomin är också betydande. Dessutom är risken att stora delar av kulturen och idrotten inte klarar sig igenom pandemin utan bra krisstöd. Regeringen har gjort en del bra för kulturen och idrotten, även om det inte varit tillräckligt. Utifrån det jobbade Moderaterna fram ett krisstöd till kulturen och idrotten. Evenemangsstödet togs fram tillsammans med aktörerna inom kulturen och idrotten. Oppositionen i finansutskottet ställde sig bakom förslaget, vilket innebar majoritet för krisstödet.

Moderaterna sträckte flera gånger ut handen till olika företrädare för regeringen för att regeringen skulle ansluta. Jag hade en debatt med kulturminister Amanda Lind den 26 februari där jag frågade om regeringen ville stödja Moderaternas förslag. Jag sträckte ut en hand till kulturministern och regeringen både från talarstolen och utanför kammaren.

Den 23 mars anslöt januaripartierna till förslaget på finansutskottets möte, och den 24 mars beslutade en enig riksdag att ge regeringen i uppdrag att genomföra förslaget som Moderaterna tagit fram. Den 1 april presenterar regeringen Moderaternas förslag på en pressträff som sitt eget och resultatet av en uppgörelse mellan januaripartierna. Strax innan pressträffen ringer en representant för regeringen upp och vill ha Moderaternas hjälp att ta fram detaljerna i förslaget. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga kultur- och demokratiminister Amanda Lind:

 

  1. Mot vilken bakgrund och vilka fakta uppger ministern i medierna att evenemangstödet är framtaget av regeringen och ett resultat av en överenskommelse mellan regeringen och januaripartierna?
  2. Kan ministern redogöra för vilka skäl och initiativ som ligger till grund för att stödet nu kommer på plats?