Interpellation 2020/21:609 Kommunala lantmäterimyndigheter

av Lars Beckman (M)

till Statsrådet Märta Stenevi (MP)

 

Lantmäteriet har under lång tid brottats med långa handläggningstider i sin verksamhet. De långa handläggningstiderna skapar både frustration och missnöje runt om i landet. Allt fler vittnar nämligen om att de långa handläggningstiderna hos Lantmäteriet bromsar många bostadsbyggen, generationsskiften och företagsetableringar och därmed hämmar tillväxten.

Situationen är ohållbar och kräver åtgärder. Många kommuner vill därför ta saken i egna händer och inrätta en kommunal lantmäterimyndighet.

I en nyligen framtagen rapport från riksdagens utredningstjänst (Handläggningstider förrättningar, 2020:1652) redovisas vad gäller förrättningstyperna ”Privat bostadsbyggande” och ”Privat mark- och fastighetsutveckling” att handläggningstiden i genomsnitt är kortare hos de kommunala lantmäterimyndigheterna än hos den statliga lantmäterimyndigheten.

Eskilstuna kommun har nyligen lämnat in en ansökan om att få bilda en kommunal lantmäterimyndighet. Eskilstuna har utrett förutsättningarna och skriver i sin ansökan:

”Utredningsinitiativet tillkom som en reaktion på den statliga lantmäterimyndighetens långa leveranstider och brist på lokal närvaro. Eskilstuna kommun uppfattar handläggningstiderna för lantmäteriförrättningar under senare år så pass långa att de utgör ett påtagligt hinder för en effektiv samhällsbyggnadsprocess i kommunen.”

I min interpellation i december 2017 ställde jag frågan till dåvarande statsrådet Peter Eriksson: ”Vilka åtgärder avser statsrådet och regeringen att vidta för att underlätta för enskilda kommuner, till exempel Ljusdals kommun, att inrätta en egen kommunal lantmäterimyndighet för att på så sätt kunna få ned de långa handläggningstiderna?” I riksdagsdebatten den 6 februari 2018 sa statsrådet Peter Eriksson: ”Det är möjligt att det vore mer effektivt att låta hela verksamheten vara kommunal, åtminstone för de lite större kommunerna. De har råd att betala mer och har kanske lantmätare boende hos sig.”

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet Märta Stenevi:

 

1. Avser statsrådet att vidta några lagstiftningsåtgärder som gör det lättare för kommuner att bilda egna kommunala lantmäterimyndigheter?

2. Hur ser statsrådet på det förhållandet att kommuner som är missnöjda med den statliga lantmäteriservicen fortsätter att ansöka om att få bilda en egen kommunal lantmäterimyndighet?

3. Hur ser förutsättningarna ut för de kommuner som redan ansökt eller som nu överväger att lämna in en ansökan att få ett beslut så att verksamheten kan starta den 1 januari 2023?