Interpellation 2020/21:588 Bonus–malus-systemet

av Boriana Åberg (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Från och med den första april 2021 höjs fordonsskatterna för alla nya bilar och lätta lastbilar, förutom de renodlade elbilarna. Enligt regeringen är syftet med ändringarna att förstärka miljöstyrningen och påskynda omställningen till en fossilfri flotta. Berättigad kritik har riktats mot bonus–malus-systemet för att det är dyrt och ineffektivt, samt att det träffar själva bilinköpet och inte effekterna av hur bilen faktiskt används. Enligt bland annat Energimyndigheten går det inte att utläsa någon positiv effekt på miljön som resultat av införandet av bonus–malus-systemet 2018. Det nya reglerna slår hårt mot människor som inte kan välja bort bilen, och för dem betyder skattehöjningen de facto en minskning av bilstödet.

När det gäller målsättningen om omställning till fossilfri flotta har bonus–malus-systemet även sponsrat Norges klimatomställning. Enligt myndigheten Trafikanalys betalades det ut 400 miljoner kronor i bonus för bilar som exporterades till Norge 2019.

Med anledning av detta vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

  1. Har ministern gjort några konsekvensbeskrivningar av vad det förändrade och förstärkta bonus–malus-systemet innebär för företagare som behöver lätta lastbilar i sitt arbete?
  2. Har ministern gjort några konsekvensbeskrivningar om hur det förändrade och förstärkta bonus–malus-systemet påverkar människor som har bilstöd? 
  3. Anser ministern att det är rimligt att svenska skattebetalare står för kostnaderna för klimatomställningen i Norge och om inte, vilka åtgärder avser ministern att vidta?