Interpellation 2020/21:585 Definitionen av rasism i nationell plan

av Ludvig Aspling (SD)

till Statsrådet Märta Stenevi (MP)

 

Att behandla personer olika på grund av oföränderliga personliga egenskaper innebär på ett sätt den yttersta formen av orättvisa. Oavsett vilken grupp eller kategori den utsatte och utsättande parten tillhör innebär rasism och hatbrott en typ av orätt som samhället aldrig ska acceptera. Grunden för ett harmoniskt samhällsbygge är principen om allas lika värde, oavsett varifrån en person härstammar eller hur den väljer att leva sitt liv.

Mot den bakgrunden vilar ett tungt ansvar på den myndighet eller det politiska ledarskap som styr arbetet för att motverka rasism. En del av det ansvaret är att vara precis i sättet på vilket problemet definieras och kunna motivera den definitionen på ett välgrundat sätt. I det fall problemet definieras för brett med svag motivering finns risken att åsikter som delas av stora delar av Sveriges befolkning faller in under begreppet, med följden att dessa personer vänder sig bort från vad som i grund och botten är ett lovvärt ändamål. 

Jag vill därför fråga statsrådet Märta Stenevi:

 

Anser statsrådet att definitionen av och exempel på vad som innebär rasism i regeringens nationella plan är ändamålsenligt utformad samt om hon kommer att verka för att definitionen utvärderas och eventuellt förändras?