Interpellation 2020/21:571 Mobilitetspaketets framtid

av Thomas Morell (SD)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

I början av juli 2020 antogs det så kallade mobilitetspaketet av EU-parlamentet. Beslutet har kritiserats av främst Rumänien och Bulgarien, och dessa båda länder har även lämnat in en överklagan till EU-domstolen. EU:s transportminister Adina Vălean försöker dessutom riva upp beslutet, och det kan väl tolkas som att hon i första hand agerar utifrån rumänska intressen. Formellt ska kommissionen ha en neutral roll och agera för medlemsstaternas bästa.

Nordic Logistics Association, NLA, replikerade snabbt på EU-kommissionens beställda konsekvensstudier, två till antalet. NLA konstaterar att dessa studier bekräftar problemen med brevlådeföretag.

Mobilitetspaketet har arbetats fram i syfte att bekämpa social dumpning och begränsa missbruket av cabotage- och kombiregler. Mobilitetspaketet är ett viktigt verktyg för att skapa en sund transportmarknad där seriösa åkeriföretag har en chans att överleva. Mobilitetspaketet ska också bekämpa de slavliknande villkor som många av förarna från bland annat Rumänien och Bulgarien lever under. Det är med oro hela transportbranschen ser hur EU:s transportminister nu försöker riva upp beslutet.

Med anledning av detta vill jag ställa en fråga till infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Avser ministern och regeringen att försvara det antagna mobilitetspaketet?