Interpellation 2020/21:548 Formuleringar om det säkerhetspolitiska läget

av Hans Wallmark (M)

till Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

 

I grunden finns en bred uppslutning bakom den försvarspolitiska inriktningen för kommande år. Skillnaderna är inte så mycket koncentrerade kring vad som ska göras utan i vilken takt och med vilken ekonomi. Med betydligt högre ekonomiska nivåer, särskilt bortom 2025, skapas reella förutsättningar för de investeringar i försvarssatsningar och materielbeställningar som svensk säkerhet kräver. Det finns fortfarande en betydande risk att försvaret givet ambitionsnivån underfinansierats.

I den försvarspolitiska inriktningspropositionen återger regeringen som politisk bedömning för de satsningar som nu görs formuleringar som Försvarsberedningen under bred politisk uppslutning mejslade fram: ”Det säkerhetspolitiska läget i Sveriges närområde och Europa har över tid försämrats. Ett väpnat angrepp mot Sverige kan inte uteslutas. Det kan inte heller uteslutas att militära maktmedel eller hot om sådana kan komma att användas mot Sverige. Sverige blir oundvikligen påverkat om en säkerhetspolitisk kris eller väpnad konflikt uppstår i Sveriges närområde.”

Vad som står att läsa på sidan 26 i den försvarspolitiska propositionen är en god och stabil grund att stå på.

I årets utrikesdeklaration, framlagd den 24 februari 2021 och därmed endast cirka två månader efter regeringens försvarspolitiska proposition, används en helt annan formulering: ”Det säkerhetspolitiska läget i Sveriges närområde och Europa har över tid försämrats. Som ett svar på utvecklingen sker en historisk satsning på totalförsvaret och ett fortsatt stärkande av våra internationella försvars- och säkerhetspolitiska samarbeten.”

Två viktiga och centrala dokument från regeringens sida använder sig av helt olika formuleringar. Den ena åtnjuter ett brett parlamentariskt stöd genom att vara förankrad i Försvarsberedningen. Den andra är något ensidigt framtaget av de två regeringspartierna. Detta skapar osäkerhet och oklarhet om vad som verkligen gäller och kan anses vara den svenska linjen.

Mina frågor till försvarsminister Peter Hultqvist:

 

  1. Gäller den politiska bedömning som görs i regeringens proposition om försvarspolitisk inriktning 2021–2025 som vilar på det Försvarsberedningen ställt sig bakom i bred politisk enighet?
  2. Hur förhåller sig denna formulering till det som anförs i regeringens utrikespolitiska deklaration framlagd den 24 februari 2021?
  3. Tänker ministern verka för att regeringen framför enhetliga formuleringar vad gäller det bedömda säkerhetspolitiska läget för Sverige för att undvika osäkerhet och oklarhet?