Interpellation 2020/21:542 Den politiska krisen i Georgien

av Hans Wallmark (M)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Demokratin hotas, försvagas och urholkas i EU:s östliga närområde. Om denna trend fortgår riskerar EU:s attraktionskraft och inflytande att försvinna i delar av vår kontinent. De demokratiska och proeuropeiska krafterna i de östliga partnerskapsländerna måste veta att EU står på deras och demokratins sida.

Den politiska krisen i Georgien efter det senaste valet måste tas på stort allvar. Oppositionella medier riskeras att drabbas av allt fler inskränkningar, och vittnesmål gör samtidigt gällande att statlig byråkrati liksom rättsväsendet politiseras. De intensifierade oroligheterna till följd av oppositionsledaren Nika Melias gripande kräver en svensk och europeisk reaktion.

Georgien har utgjort ett viktigt hopp för reformer och antikorruptionsarbete i östra Europa. Landet har även varit en viktig transatlantisk partner, med tydliga ambitioner om Nato- och EU-närmande. Den senaste tidens utveckling, liksom de senaste årens allt större utmaningar vad gäller det inrikespolitiska läget, väcker allvarliga frågor landets riktning.

Utrikesminister Ann Linde har själv i närtid varit på besök i Tbilisi (den 16 februari). I en skriftlig fråga 2020/21:1940 resonerar jag kring den negativa utvecklingen i Georgien. I ett tämligen rapsodiskt svar förklarar utrikesministern den 3 mars: ”Regeringen följer noggrant den inrikespolitiska utvecklingen i landet. Sverige har sedan en lång tid tillbaka ett omfattande reformstöd för Georgiens fortsatta demokratiska utveckling.”

Med anledning av vad som anförs ovan önskar jag av utrikesminister Ann Linde svar på följande frågor:

  1. Vilka åtgärder har ministern vidtagit med anledning av det försämrade läget i Georgien givet landets betydelsefulla roll i EU:s östliga partnerskap?
  2. Hur markerade ministern Sveriges och EU:s stöd till de demokratiska och proeuropeiska krafterna under sitt besök i Georgien, exempelvis genom möten med oppositionen?
  3. Hur har ministern agerat inom NB8-gruppen för att driva på för ett starkt europeiskt engagemang till följd av krisen i Georgien?