Interpellation 2020/21:531 Fler poliser och civilanställda i Västerbottens inland

av Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Statsrådet Damberg svarade följande på min skriftliga fråga om att vi behöver fler civilanställda inom polisen i hela landet: ”Antalet civilanställda inom Polismyndigheten har de senaste fyra åren ökat med 4 000 personer. Det har aldrig tidigare funnits så många civilanställda inom myndigheten som i år. Att antalet polisanställda ökar är en förutsättning för en bättre tillgänglighet i hela landet.”

Det är det här som är det stora problemet: Både poliser och civilanställda söker sig till kusten och till våra stora städer. Vi behöver incitament för att få fler poliser och civilanställda inom polisen. I mitt hemlän Västerbotten nås vi av nyheten att polisen inte längre patrullerar nattetid, utan de måste prioritera sin arbetstid till dagtid då det händer mer. Ofta sker inbrott i skydd av mörkret och ofta så sker våld och annan kriminalitet när mörkret infaller. Om vi hade fler civilanställda i Västerbottens inland skulle polisen kunna prioritera sin arbetstid på ett helt annat sätt. 

Min fråga till statsrådet Mikael Damberg är:

 

Vad tänker statsrådet inrätta för incitament så att vi kan öka intresset för fler poliser och fler civilanställda att arbeta i Västerbottens inland?