Interpellation 2020/21:526 Mängdrabatt vid flerfaldig brottslighet

av Adam Marttinen (SD)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

En del uppmärksammade fall, inte minst rörande sexualbrott mot barn, har belyst hur mängdrabatten vid flerfaldig brottslighet genererar extremt låga påföljder för varje enskilt brott som står under ett och samma åtal. Det är inte ovanligt att exempelvis en våldtäkt mot ett barn kan generera en veckas fängelse om man slår ut det flertal våldtäkter mot samma eller andra barn som stått under samma åtal.

Sverigedemokraterna har sedan partiets inträde i riksdagen föreslagit åtgärder för att revidera eller slopa mängdrabatten så att varje enskilt brott ger fullt eller mer påslag i straffmätningen.

Riksdagens justitieutskott har också riktat tillkännagivanden till regeringen – senast från våren 2019 – där mängdrabatten föreslås revideras så att de tre grövsta brotten tillmäts fullt straffvärde i straffmätningen innan den så kallade asperationsprincipen tillämpas.

Trots ett majoritetsstöd i riksdagen för en revidering som leder till ett större beaktande av att fler brott måste generera längre straff så har regeringen hittills inte agerat och återkommit med ett förslag till riksdagen.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Tänker ministern och regeringen tillgodose riksdagens vilja att mängdrabatten vid flerfaldig brottslighet revideras så att fler brott genererar ett större påslag i straffmätningen?