Interpellation 2020/21:525 Skydd av personuppgifter för personal inom de rättsvårdande myndigheterna

av Thomas Morell (SD)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Den 2 mars 2021 publicerades en debattartikel med rubriken Bristande respekt för polisen skadar Sverige, skriven av rikspolischefen och Polisförbundets ordförande.

Debattartikeln hade som utgångspunkt en serie som just nu kan ses på tv: Tunna blå linjen. I debattartikeln sätter de ljuset på de problem som i en förlängning är ett hot mot våra grundläggande demokratiska principer. Riksdagen stiftar lagar, och polis, åklagare och domstolar har att effektuera dessa. Men utvecklingen i samhället ställer vårt rättssystem inför hårda prövningar, inte minst i de så kallade utsatta områdena. Där är läget så allvarligt att polisen påpekar att det i vissa fall är fråga om alternativ rättskipning. Det är alltså någon annan som agerar polis, åklagare och domstol än det rättssystem som hanteras i våra demokratiska församlingar. Mordet på en tonåring i Märsta visar med tydlighet hur den alternativa rättskipningen fungerar och vilket våldskapital som finns i dessa grupperingar.

Låt mig citera ett par stycken från debattartikeln:

"Varje arbetsdag ute i samhället möter poliser en bristande respekt som individer, men också en bristande respekt för polisers yrkesauktoritet, och för polisers rättigheter och befogenheter att tillförsäkra ordning och säkerhet i samhället.

De här attityderna till poliser och till polisarbete är bara toppen av ett isberg. Ur respektlöshet har det växt fram något mycket värre, ett hårdare samhälle där allt fler yrkesgrupper inte kan utöva sina samhällsbärande uppdrag utan att utsättas för trakasserier, hot och till och med våld.

De som drabbas är socialarbetare, läkare, sjuksköterskor, brandmän, lärare, åklagare, domare, journalister, politiker och många fler."

Situationen är synnerligen allvarlig och måste ovillkorligen måste brytas. De kriminella ska inte beredas möjligheten att utöva hot och våld mot de rättsvårdande instanserna. Jag har i en tidigare interpellationsdebatt med infrastrukturministern tagit upp behovet av skyddade uppgifter för viktiga och utsatta yrkesgrupper. Den debatten handlade om vägtrafikregistret och hur lätt det är att hämta upplysningar om personer i viktiga samhällsfunktioner.

I den debattartikel som jag tidigare hänvisade till tas frågan återigen upp:

Punkterna har det gemensamt att de syftar till att minska allmänhetens tillgång till polisers personuppgifter.

Debattartikeln avslutas med följande textrader:

"För att återställa balansen för en utsatt yrkesgrupp måste helt enkelt polisers personuppgifter skyddas oftare än i dag. Alternativet är ett samhälle där de som är satta att hjälpa och skydda andra själva är så hotade att de inte kan utföra sitt jobb på bästa sätt.

Går utvecklingen så långt kommer våra demokratiska fri- och rättigheter av hotas. Därför måste utvecklingen vändas – i det stora och i det lilla. För den respektlöshet som poliser möter varje dag, som individer och som myndighetsutövare, är förstadiet till något mycket värre."

Med hänvisning till texten ovan vill jag ställa följande fråga till justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

Avser regeringen att införa skyddade uppgifter för poliser och andra yrkesgrupper inom de rättsvårdande instanserna?​