Interpellation 2020/21:516 Arbetssituationen på manuella biltvättar

av Lars Beckman (M)

till Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S)

 

Tidningen Motor uppmärksammar det växande problemet med billiga biltvättar, utförda manuellt för hand.

I artikeln framkommer att det som för en kund kan förefalla vara en frestande billig tjänst i själva verket inte sällan döljer såväl miljöbrott som svartarbete och människohandel. Prisdumpningen i branschen är extrem, och i artikeln nämns prisbilder på omkring 99 kronor för en manuellt utförd tvätt.

Företrädare för Skatteverket uttalar sig i artikeln och påpekar att problemen i branschen inte är ett storstadsfenomen. Dessa biltvättar finns i hela landet.

I artikeln framkommer också att personalliggarna ofta ser välskötta ut men att när Skatteverket jämför löneutbetalningarna så inser man att det inte stämmer.

Arbetskraften består, enligt artikeln, inte sällan av människor som fått avslag på sin asylansökan men som ändå uppehåller sig i Sverige. Vid kontroller kan myndighetsföreträdare se att det bor människor i själva tvätthallarna. I artikeln beskrivs den utsatta situation som dessa människor befinner sig i som ”slaveri”.

Utöver dessa slavliknande arbetsförhållanden förekommer i många fall överträdelser av miljölagstiftningen. Det handlar bland annat om att det bedrivs verksamhet i lokaler och på platser som inte är anpassade för tvätt av bilar och de reningsmedel som används i sammanhanget.

Det är en på många sätt ohållbar situation som målas upp i artikeln.

Med anledning av detta vill jag fråga arbetsmarknadsminister Eva Nordmark:

 

  1. Vad avser ministern att göra för att komma till rätta med arbetssituationen på manuella biltvättar i Sverige?
  2. Vilka åtgärder har regeringen gett myndigheter i samverkan för att lösa frågan i närtid?