Interpellation 2020/21:515 Försäkringskassans arbete med omvårdnadsbidraget

av Bengt Eliasson (L)

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

Den 1 januari 2019 ersattes vårdbidraget med omvårdnadsbidraget. Omvårdnadsbidraget syftar till att ge stöd åt de föräldrar som vårdar ett barn med funktionsnedsättning. Liberalerna flaggade för att förslaget saknade nödvändig flexibilitet för att ersättning ska kunna ges i efterhand när behovet uppstått och inte efter förväntat behov. Tillsammans med M, C och KD föreslog vi därutöver att särskilda bestämmelser om handikappersättning för blinda och gravt hörselskadade bör finnas kvar. Detta eftersom den föreslagna reformen riskerade att bidra till försämringar för dessa individer och anhöriga. Trots kritiken framhöll regeringen att omvårdnadsbidragets syfte inte var att orsaka åtstramningar eller förändringar av tidigare ersättningar utan att öka transparensen och skapa bättre förutsättningar för den enskildes behov. 

Liberalerna har tidigare framhållit att omvårdnadsbidraget har försvårat möjligheten att få stöd i det nya systemet. Det nya systemet har dessutom medfört längre handläggningstider och en krångligare administration. Likväl har Inspektionen för socialförsäkringen påvisat i sin granskning (2020) att omvårdnadsbidraget har lett till högre trösklar. Det är svårare att nå upp till de ersättningsnivåer som tidigare erhållits. För barn med funktionsnedsättningar, vilka Liberalerna tidigare befarat inte skulle erbjudas tillräckligt stöd, är situationen ännu mer ansträngd. I granskningen framförs att Försäkringskassans arbete med ersättningar till föräldrar med barn som har en grav hörselnedsättning inte följer praxis. I valet mellan skäliga villkor för dem som är i störst behov av samhällets stöd och en bekväm byråkrati måste vi alltid välja det förstnämnda.

Liberalerna menar att omvårdnadsbidraget måste ge utrymme för stöd i de situationer som lagstiftaren inte har kunnat förutse för att försäkra att människor inte står utan den ersättning som de har rätt till. Regeringens syfte var inte att omvårdnadsbidraget skulle skapa förändringar för de som tidigare fått ersättning och inte heller några åtstramningar. Trots detta har omvårdnadsbidraget orsakat att familjer står utan de stöd som de tidigare erhållit. Regeringen har tidigare vidtagit åtgärder för att ge Försäkringskassan möjlighet att förlänga vårdbidraget fram till den 1 juli 2022. Dessutom har regeringen i samråd med Liberalerna beslutat att öka anslaget till myndigheten i syfte att korta handläggningstiderna. Men de familjer som tidigare fått ekonomisk ersättning får inte det stöd de har rätt till på grund av det nya regelverket.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Ardalan Shekarabi:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att säkerställa att de familjer som tidigare mottagit stöd för att kunna vårda ett barn med funktionsnedsättning får den ersättning de har rätt till i enlighet med regeringens målsättning?