Interpellation 2020/21:51 Regelförenkling för näringslivet

av Tobias Andersson (SD)

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Under hösten 2019 genomförde näringsminister Ibrahim Baylan ett flertal studiebesök ute i landet hos bland annat näringsidkare. Regeringen själv kallade det för en ”småföretagsturné” och en ”förenklingsresa för fler och växande företag”.

Det hela har dock kommit att beskyllas för att mestadels varit ett försök att få bra publicitet för ministern och regeringen – utan att egentligen syfta till att förenkla den regelbörda som varit känd sedan länge. Detta förstärks av att det återfinns en rad regler som näringslivet länge kritiserat men som varken denna eller tidigare regeringar agerat kring. Denna kritik torde rimligtvis inte vara okänd för regeringen varför konkreta åtgärder kanske hade föredragits av näringslivet framför en förenklingsresa.

Oaktat detta anser jag att förenklingsresan var ett bra initiativ. Samtidigt menar jag att den nu måste följas upp med konkreta åtgärder utifrån de inspel som Tillväxtverket sammanställde och presenterade för regeringen i juni. På den punkten har det hittills varit tyst från regeringen.

Mot bakgrund av det ovan beskrivna vill jag rikta följande fråga till näringsminister Ibrahim Baylan:

Vilka regelförenklingspolitiska åtgärder ämnar ministern och regeringen vidta?