Interpellation 2020/21:44 Chiles politiska fångar

av Lorena Delgado Varas (V)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

För ett par månader sedan ställde jag frågan till utrikesminister Ann Linde om Sverige kommer att ta upp frågan med Chiles regering om att frige de politiska fångarna, speciellt med tanke på coronapandemin och de prekära förutsättningar som finns i fängelserna för att skydda sig mot den.

Svaret blev bland annat att Chile är en demokratisk rättsstat och att regeringen förväntar sig att Chiles oberoende rättsväsen undersöker de anklagelser om kränkningar som framkommit. Regeringen förväntar sig att rättsväsendet undersöker huruvida de personer som frihetsberövats i samband med demonstrationerna anhölls i enlighet med lagen samt att förhållandena på Chiles fängelser är adekvata, vilket inkluderar att de intagna har tillgång till sjukvård under den pågående coronapandemin.

Jag blev förvånad över svaret, då vi kan konstatera att Chile under många år frihetsberövat sociala ledare på ett rättsosäkert sätt.

MR-organisationen 18.10 har lämnat en rapport som påvisar situationen för de fängslade barnen under det sociala upproret. Det nationella mänskliga rättighetsinstitutet (INDH) rapporterade den 12 februari 2020 att bland de mer än 10 000 fångarna fanns det 1 133 barn och ungdomar som hindrats från att släppas. INDH-rapporten, publicerad den 19 februari 2020, visar att siffran för verifierade arresteringar på polisstationerna är 10 365 personer, uppdelade i 7 490 män, 1 603 kvinnor och 1 249 barn och ungdomar. I rapporten benämns barnen från Mapuchesamhällena som extra utsatta på grund av rasism och förföljelse. Som slutsats rekommenderas frigivningen av alla barn som fängslats till följd av det sociala upproret.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

  1.  Kommer Sveriges regering att ta upp frågan med Chiles regering och kräva frigivning av de politiska fångarna, speciellt med tanke på att coronaviruset nu sprider sig i Chiles fängelser? 
  2.  Kommer Sverige att kräva att Chiles regering respekterar FN:s konvention om barnens rättigheter genom att släppa fängslade barn och ge dem upprättelse?