Interpellation 2020/21:437 Unga och egenägd bostad

av Lars Beckman (M)

till Statsrådet Märta Stenevi (MP)

 

Mellan 4 oktober och 29 november genomförde Boinstitutet en onlineundersökning via Ungdomsbarometern, där 2 989 unga mellan 15 och 24 år svarade på frågor om deras framtida boende.

På frågan om hur unga vill bo när de etablerat sig på arbetsmarknaden svarar de flesta villa (40 procent) följt av bostadsrätt (31 procent). Hyresrätten kommer på tredje plats (17 procent). Nästan ingen vill bo i andra hand (1 procent) eller dela lägenhet med en kompis (1 procent). På frågan om vilket boende som är mest realistiskt svarar flest hyresrätt (29 procent) följt av bostadsrätt (27 procent) och villa (19 procent). Bara 5 procent tror att de kommer bo i andra hand, och 2 procent i kollektivboende. Samtidigt uppger fler än hälften av alla unga att det känns omöjligt att få ett förstahandskontrakt. Var sjätte ung vill bo i hyresrätt, som upplevs vara enklare och smidigare eftersom den går fortare att flytta till/från och byta i jämförelse med ett ägt boende. Många uppger att de vill bo centralt/i stan, där bostadsrätterna anses dyra, och att en liten hyresrätt passar deras ekonomi och hushållsstorlek bättre. Hyresrätten är samtidigt den boendeform som flest unga bedömer som mest realistisk. Det vanligaste förklaringen är att de inte har råd med insats eller möjlighet att ta lån för att köpa en bostad.

Givet det faktum att flesta unga vill bo i villa så det naturligtvis viktigt att regeringen och riksdag för en politik som gör detta möjligt.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Märta Stenevi:

 

  1. Vad avser statsrådet vidta för åtgärder från regeringen sida som gör det möjligt för unga att flytta till en egenägd bostad?
  2. Vilka är de enskilt viktigaste åtgärderna som statsrådet, som ny bostadsminister, ser som angeläget att genomföra på kort sikt under 2021 så att fler ska kunna flytta till en egenägd bostad?
  3. Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta under 2021 så att fler unga kan flytta hemifrån eller till jobb i våra storstäder, med tanke på att bostadsbristen för många unga som vill bo i eget boende i storstäderna är akut?