Interpellation 2020/21:415 Åtgärder för att stärka det svenska medborgarskapet

av Tobias Andersson (SD)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Under en längre tid har värdet av att inneha ett svenskt medborgarskap när man bor i Sverige sjunkit. Sverige urskiljer sig i världen genom att privilegier i landet återkommande tilldelas dem som inte har i landet att göra i stället för dem som är medborgare av vår stat.

I många stater är medborgarskap något centralt och värdefullt. Processen för att erhålla det är ofta lång och kravfylld, och dagen det erhålls är en i grunden omvälvande dag för den som erhåller det. Individen tilldelas i de fallen rent juridiskt ett medborgarskap i en ny stat men upplever även att de samtidigt uppgår i en ny nation. Den huvudsakliga lojaliteten flyttas från ursprungslandet till mottagarlandet, och individen får därför uteslutande incitament att agera konstruktivt i det nya hemlandet.

I Sverige däremot tycks medborgarskap mer eller mindre delas ut i flingpaket, och trots det finns det inte några incitament för nyanlända att eftersträva svenskt medborgarskap. Utlänningar som kommit till Sverige skulle rent rationellt kunna resonera att de får större fördelar om de väljer att leva illegalt här i stället för att genomgå en korrekt asylprocess och på sikt erhålla ett svenskt medborgarskap.

Denna ordning har Sverigedemokraterna genomgående kritiserat och motarbetat. Nuvarande ordning har bidragit till den segregation och splittring vi ser i Sverige, och om vi någonsin ska lyckas assimilera dem som kommit hit måste vi frånta illegala invandrare deras privilegier och höja statusen på det svenska medborgarskapet.

Ett medborgarskap ska vara knutet till såväl rättigheter och skyldigheter, men i dag är det nog många svenskar som frågar sig om inte illegala invandrare erhåller fler rättigheter än vi. Exempelvis erhåller illegala invandrare gratis tandvård efter att den moderatledda regeringen fick stöd för detta under mandatperioden 2010–2014 – samtidigt avstår svenska pensionärer tandvård för att de inte har råd.

Illegala invandrares redan existerande gräddfil kompletterades nu med förtur i vaccinationskön. Efter att Folkhälsomyndigheten uppdaterade den nationella planen för vaccination framgår det nämligen att utlänningar som vistas illegalt i Sverige ska få gå före svenskar i vaccinationskön i fas 3. Ännu en gång framgår det med all tydlighet att regeringens främsta lojalitet inte ligger hos Sverige och de svenska medborgarna.

Med anledning av det ovanstående vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson följande:


1. Avser ministern att vidta några åtgärder för att stärka statusen för svenskt medborgarskap?

2. Avser ministern att vidta några åtgärder för att skapa incitament för utlänningar i Sverige att verka för att erhålla svenskt medborgarskap?