Interpellation 2020/21:4 Släktbaserade kriminella nätverk

av Boriana Åberg (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

I Sveriges Radios Lördagsintervjun den 5 september sa biträdande rikspolischef Mats Löfving att det i Sverige finns drygt 40 släktbaserade kriminella nätverk som har kommit till Sverige ”enbart med syfte att organisera och systematisera kriminalitet. De arbetar med att skapa makt, de har stor våldskapacitet och de vill tjäna pengar”.

Utvecklingen i Sverige visar att dessa kriminella nätverk uppenbarligen har lyckats med sina föresatser, till priset av en eskalerande otrygghet i vårt land. Länge har det förnekats av såväl ledande kriminologer som politiker att det finns kriminella klaner som är organiserade utifrån släktband och uppdelade efter etnicitet. Det talas fortfarande mycket om socioekonomiska faktorer, något som närmast måste betraktas som absurt med tanke på att klanmedlemmarna stoltserar med dyra bilar, guldklockor och mängder med kontanter. Dessa klaner besitter stort våldskapital och räds överhuvudtaget inte den svenska rättvisan.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

  1. Avser ministern att vidta åtgärder för att brottslingar med dubbelt medborgarskap ska kunna utvisas från Sverige?
  2. Avser ministern att initiera lagstiftning som underlättar konfiskering av egendom från personer som saknar lagliga inkomster?
  3. Avser ministern att initiera lagstiftning för att markant skärpa straffen för gängkriminalitet?