Interpellation 2020/21:361 Postdistribuerade tidningar

av Hans Wallmark (M)

till Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)

 

Den 20 januari 2021 besvarade statsrådet Amanda Lind en skriftlig fråga, 2020/21:1216, av undertecknad angående Postnords post- och tidningsdistribution. Den var ursprungligen ställd till statsrådet Anders Ygeman. För den 11 september 2020 besvarade Amanda Lind en fråga om just Postnord och utdelning av prenumererade tidningar, och då konstaterade hon: ”Det statsråd som ansvarar för postfrågor är Anders Ygeman, och ansvarigt departement är Infrastrukturdepartementet.” Så onekligen kan en viss rundgång förmärkas i svaren från regeringssidan.

I Skåne är det nu ett faktum att Postnord från den 1 februari 2021 endast kommer att dela ut post, och med den tidningar, varannan dag. Det finns naturligtvis frågor att ställa om bristande service och att Postnord på det här sättet kommer att erbjuda sämre villkor i vissa delar av landet, men utgångspunkten för nedan formulerade frågor begränsas till förutsättningarna för ett demokratiskt samtal genom möjligheten att ha tillgång till en utdelad tidning.

I växande utsträckning sker nämligen en samordning mellan post och distribution av dagstidningar. Något som uppmärksammats av mediehus verksamma i Skåne. I ett brev till Post- och telestyrelsen (PTS) konstateras:

”Via sitt dotterbolag TAB har PostNord aviserat att man kan tänka sig att fortsätta dela ut tidningar på ordinarie utgivningsdag men då till ett pris som är tre gånger så högt som det nuvarande. Ett pris som inget tidningsutdelande företag är i närheten av i någon geografi.

PostNords och TAB:s information kring detta har varit absolut och inte förhandlingsbar. Det är så här det blir. Över 100 års relationer kastas över ända. PostNord har också sagt sig inte kunna ägna sig åt presstöd och också hänvisat till att tidningar får distributionsstöd.”

Min fråga till Anders Ygeman som Amanda Lind besvarade handlade om den begäran regeringen riktat till Myndigheten för press, radio och tv (MPRT) om en analys av konsekvenserna för tidningsdistributionen när nu Postnord går över till varannandagsutdelning.

Amanda Lind konstaterar i sitt svar:

”Postdistribution av tidningar är viktig ur demokratisynpunkt för att nå ut med tryckta nyhetstidningar i hela landet, särskilt i glesbygd. Postfinansieringsutredningen har nu inlett sitt arbete och förslag kommer att lämnas först 2023. Parallellt behöver vi därför överväga åtgärder för att upprätthålla en fortsatt daglig distribution av tidningar över hela landet /…/

Jag följer utvecklingen noga och Kulturdepartementet har en löpande dialog med tidningsbranschen om effekterna för tidningsdistributionen. Jag delar Hans Wallmarks uppfattning att det är viktigt att regeringen så snart som möjligt får ett underlag som kan ligga till grund för eventuella insatser.”

I sitt svar på min fråga 2019/20:2072 anför kulturministern:

”En förutsättning för demokratin är välinformerade medborgare som har tillgång till nyhetsmedier. Målet för mediepolitiken är bl.a. att stödja yttrandefrihet och mångfald.”

Med tanke på övergången av distribution 1 februari 2021 i Skåne är detta inget teoretiskt problem utan en reell utmaning som nu möter tidningshusen och därmed prenumeranterna.

Med anledning av detta önskar jag fråga kultur- och demokratiminister Amanda Lind:

 

  1. I avvaktan på utredningar och analyser, hur avser ministern att hantera situationen vad gäller postdistribuerade tidningar i Skåne då Postnord den 1 februari går över till varannandagsutdelning?
  2. Hur ser ministern långsiktigt på postdistribuerade tidningar?
  3. Det som nu sker kommer inte som en nyhet för någon, utan det har signalerats och varnats för en längre tid, så varför saknas plan och beredskap för att ge distinkta svar på vad som händer med postdistribuerade tidningar när nu varannandagsutdelning är ett faktum i Skåne?