Interpellation 2020/21:36 Skatt på dieseldrivna fordon

av Thomas Morell (SD)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Med bonus–malussystemet avser regeringen att styra över fordonsparken till mer klimatneutrala fordon. Tanken är god, men resultatet lär utebli eller i väsentlig del fördröjas. Att vi måste arbeta aktivt för att nå klimatmålen står utom allt tvivel. Dock är det många faktorer som ska samverka för att vi ska uppnå fullt resultat, med exempelvis en utbyggnad av elektriska fordon. Enligt expertisen är tidshorisonten tio år innan utbyggnaden av det elektriska systemet är dimensionerat och klart för att klara omställningen.

Förutom att det måste finnas laddpunkter måste också den vanlige bilisten ha råd att köpa en elbil, och än så länge är vanliga familjebilar i en storlek som tillgodoser en familjs hela transportbehov på ett tillfredsställande sätt förhållandevis dyra. Detta förhållande gäller även elbilar med en godtagbar krocksäkerhet.

Övergången till en elektrisk fordonspark lär bli en utdragen process, och risken är uppenbar att äldre och miljömässigt sämre fordon behålls längre. Dessutom är stora delar av landet glesbefolkade, och det försvårar även övergången till ren eldrift. Miljömålen blir därmed svåra att uppnå.

Utbytestakten för bilparken ligger runt 17 år, och det är utifrån det perspektivet man måste agera för en snabbare utbytestakt.

Med en dieselmotor i Euroklass 6D Temp är utsläppen av kväveoxider i det närmaste borta. Motorn kan med fördel köras på HVO100 och blir därmed i det närmaste klimatneutral. Även om den körs på traditionellt dieselbränsle är reduktionen av koldioxid runt 30 procent.

Med dieseldrift som komplement i personbilar och lätta lastbilar kan man snabbare nå målen i koldioxidreduktionen, och detta kan nyttjas i hela landet.

Inga dyra investeringar i bränsledistributionen är nödvändiga, och reduktionen av koldioxid påbörjas omedelbart då det nya fordonet sätts i drift.

Att straffbeskatta nya dieseldrivna personbilar och lätta lastbilar med modern reningsteknik blir därför kontraproduktivt i arbetet med att reducera koldioxidutsläppen. 

Med anledning av texten här ovan vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Avser ministern att vidta åtgärder för att minska fordonsskatten på dieseldrivna fordon med reningsklass Euro 6D Temp eller nyare?