Interpellation 2020/21:342 Skärpningar av lagen om särskild utlänningskontroll

av Adam Marttinen (SD)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Hotet från våldsbejakande extremism gör sig återkommande påmint genom utförda terrorattentat runt om i Europa, senast i Frankrike och Österrike. I Sverige är läget fortsatt ansträngt, och den våldsbejakande islamistiska miljön utgör den största av de grupperingar som Säkerhetspolisen håller under uppsikt.

Inom denna miljö finns ett flertal utlänningar som regeringen har försökt att utvisa men som till följd av bristande framgång och bristfällig lag i stället rör sig fritt i vårt land med vissa begränsningar. Utlänningar som av Säkerhetspolisen anses utgöra ett terrorhot begränsas endast genom anmälningsplikt hos polisen och ett förenklat förfarande med husrannsakningar.

Det finns förslag om att möjliggöra ytterligare kontroll genom elektronisk övervakning. Ett flertal exempel från verkligheten i andra länder visar dock att befintliga lagar i Sverige, och aviserade förslag från regeringen, inte har stoppat terrorister från att begå allvarliga terrorattentat. I London har flera islamistiska extremister genomfört terrorattentat när de varit under elektronisk övervakning, med flera oskyldigt döda som följd.

Sverigedemokraterna vill att utlänningar som utgör ett terrorhot och som ska utvisas med stöd av lagen om särskild utlänningskontroll ska sättas i förvar på obegränsad tid tills utvisning kan verkställas. För detta krävs att förvarstagandet baseras på en ny grund om att säkra samhället från terrorhot snarare än ett förvarstagande för att underlätta en möjlig utvisning.

Andra tänkbara begräsningar som skulle kunna möjliggöras utifrån en individuell bedömning är kommunarrest där ansvariga myndigheter avgör var en person som inte kan utvisas ska få bo. När det gäller elektronisk övervakning så skulle det kunna användas för att begränsa rörelsefriheten inom en kommun så att exempelvis religiösa extremister inte kan besöka moskéer.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

  1. Avser regeringen att ompröva grunden för förvarstagande så att terrorhot låses in med hänvisning till att säkra vårt land i stället för med hänvisning till att förenkla en förestående utvisning?
  2. Hur ställer sig regeringen till liknande förslag eller till att på annat sätt skärpa hur lagen om särskild utlänningskontroll fungerar?