Interpellation 2020/21:307 Arbetsförmedlingens anslag

av Mats Green (M)

till Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S)

 

Trots en kris på arbetsmarknaden som saknar motstycke lämnade Arbetsförmedlingen förra året tillbaka nästan 6 miljarder kronor som skulle ha gått till att bekämpa arbetslösheten.

Redan före coronapandemin hade Sverige en arbetslöshet som tillhörde de högsta inom EU, trots Stefan Löfvens löfte om motsatsen. Långtidsarbetslösheten var rekordhög och arbetslösheten bland invandrare högst i EU. I skrivande stund är arbetslösheten den högsta på ett kvarts sekel, ungdomsarbetslösheten den högsta på 100 år och även långtidsarbetslöshet och arbetslöshet bland invandrare rekordhöga.

Att Arbetsförmedlingen inte gör av med sina pengar har varit ett återkommande faktum och problem under den rödgröna regeringen, men 2020 slår alla rekord. Det är något som Moderaterna upprepade år föreslagit åtgärder emot – både vad gäller Arbetsförmedlingen som sådan och vad gäller anslagen och slöseriet med skattepengar.

Detta säger mycket om en dysfunktionell myndighet i ett extremt stort behov av reformering, men framför allt säger det mycket om regeringens såväl som januaripartiernas oförmögenhet, under en lång följd av år, att styra en av landets största myndigheter.

Med anledning av detta vill jag fråga arbetsmarknadsminister Eva Nordmark:

 

  1. Vilken analys gör ministern av Arbetsförmedlingens behov av resurser givet att resurser inte har använts som planerat?
  2. Kommer ministern att vidta några åtgärder och förändringar kring myndighetens uppdrag och resurstillskott framöver?