Interpellation 2020/21:292 Vinterväghållningen

av Thomas Morell (SD)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Tisdagen den 12 januari 2021 drabbades stora delar av Norrland av kraftigt snöoväder, och av förståeliga skäl blev snöröjningen hårt belastad. Samtidigt var flera stora vägar i bland annat Västra Götaland mer eller mindre blockerade av fordon som inte kunde ta sig fram.

För egen del blev jag kontaktad av flera åkeriägare och förare som larmade om glashala vägar där det till och med var svårt att gå. På Facebook lades filmer upp där E20 var så hal att man kunde åka kana på skorna.

Att vinterväghållningen blivit avsevärt sämre under de senaste åren kan landets yrkesförare vittna om. Glashala vägbanor på de stora Europavägarna är mer regel än undantag. Halkbekämpningen är sent ute och insatserna är alldeles för små.

Även på måndagen var E20 blockerad på grund av en olyckshändelse där flera fordon var inblandade. Att halkan var en del av händelseförloppet är troligt. Bilder från olycksplatsen visade en snöbelagd vägbana. Vittnesmålen är många från måndagens och tisdagens svåra halka, inte minst i Västra Götaland.

Att Europavägar och riksvägar har ett så bristfälligt underhåll i vinterväglag är inte acceptabelt.

Med anledning av detta vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Avser ministern att vidta åtgärder för att säkerställa en rimlig standard på vinterväghållningen gällande de större vägarna?