Interpellation 2020/21:24 Polisbristen på landsbygden

av Thomas Morell (SD)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

I en tidningsartikel kunde vi läsa om en handlare i en mindre Värmlandskommun. Sedan den kvinnliga företagaren startade sin livsmedelsbutik i Bäckhammar har hon utsatts för 43 inbrott i butiken. Bara i år, fram till september, har det varit sju inbrott och det blir bara värre och värre, säger butiksägaren i artikeln.

Både hon och hennes personal upplever situationen som ytterst jobbig, och det skapar givetvis en otrygghet när man gång på gång utsätts för brott. Den här butiksägaren är ingalunda ensam om att ständigt utsättas för allvarlig kriminalitet, långt därifrån. För ett par år sedan var Dikanäs i Västerbottens inland föremål för liknande problem, något som beskrivits i tidigare tidningsartiklar. Allt fler företagare och människor i glesbygd vittnar om polisiär frånvaro, vilket naturligtvis skapar ett livsrum för kriminell verksamhet. Alltför ofta koncentreras debatten om det ökade våldet kring storstäder, men kriminaliteten kan vara nog så närvarande även i mindre kommuner. För bara ett par dagar sedan pratade jag med en bussförare från en inlandskommun där denne berättade om öppen narkotikahandel på bussarna.

Att vi har ett stort problem med grov kriminalitet i de större städerna är väl dokumenterat, men vi har också problem med allvarlig kriminalitet i de mindre orterna. Skillnaden är att det sällan blir stora artiklar eller nyhetsinslag om landsbygdens kriminalitet. Polisen har ju mer eller mindre lämnat de mindre orterna, och i Skaraborg hade polisen under en period mobila poliskontor. Dessa poliskontor var inrymda i en husbil. Att den typen av polisiär verksamhet har ytterst begränsad effekt på den kriminella strukturen är inte överraskande. Möjligen kan det ha en trygghetsskapande effekt för den vanlige medborgaren, men grundproblemen kvarstår.

Handlaren i Bäckhammar är ett bra exempel när man ska beskriva situationen för många människor i landsortskommuner.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att stärka polisens närvaro i de mindre kommunerna och inte minst på landsbygden?