Interpellation 2020/21:237 Brottsprovokation

av Katja Nyberg (SD)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Den yngre generationens närvaro på internet, via sociala medier, i spel eller appar, ökar för varje dag som går. På internet bäddar skrupelfria brottslingar in sig. De utnyttjar barn och ungdomar genom att tvinga fram de mest vidriga handlingar. För de få som lagförs väntar sedan ofta ett löjeväckande lågt straff, i synnerhet om gärningsmannen, så som tyvärr ofta förekommer, har begått många brott. Denna utveckling måste vändas omgående. Brottsprovokation är ett exempel på ett effektivt verktyg som bör tillåtas med omedelbar verkan. 

Att barn, framför allt unga flickor, utsätts för sexualbrott på internet är ett växande problem som sällan leder till att förövaren grips eller straffas. Över var femte flicka i årskurs 9 utsattes under 2019 för ett sexualbrott, och nästan vart femte av dessa brott skedde via internet eller sociala medier. Problemet är dock större än så. Det är inte bara antalet brott som ökar, det är även få som leder till fällande dom. En stor del av brotten skrivs av direkt, och än färre leder till att någon gärningsman hittas och kan dömas till ansvar. Detta gäller särskilt när brotten sker på internet, där personer som ofta är anonyma tvingar, hotar eller lurar barn och ungdomar att lämna ut bilder, spela in sig själva eller utföra sexuella handlingar. 

Att tillföra resurser till Polismyndigheten, åklagare och rättsväsendet i stort är något de flesta partier är överens om. Men för att hitta och straffa dem som begår sexualbrott på nätet, en eskalerande brottskategori som nu säkerligen förvärrats av pandemin, krävs fler åtgärder. 

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson följande:

 

  1.  Vad avser ministern och regeringen att göra för att ytterligare bekämpa sexualbrott mot barn på internet?
  2.  Är brottsprovokation i syfte att komma åt sexualbrott mot barn ett verktyg som regeringen kan tänka sig att använda?