Interpellation 2020/21:188 Problem kring samordningsnummer

av Sofia Westergren (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Syftet med samordningsnummer är att kunna identifiera personer i Sverige som inte har ett personnummer. Det är Skatteverket som ger ut samordningsnummer efter begäran. Begäran kan göras av myndigheter och privata högskolor. Samordningsnumret är unikt och kan ersättas av personnummer.

Tyvärr har det visat sig att en person kan ha flera samordningsnummer. Sedan systemet infördes för 20 år sedan har över 870 000 samordningsnummer delats ut. I en artikel i början av 2020 finns en beskrivning om tre personer som tillsammans har uppgett 38 olika identiteter. En polis uppger i en artikel att det är mer regel än undantag att personer skapar en ny identitet för varje land man kommer till.

År 2017 gjordes en granskning av Skatteverket av 4 000 personer med samordningsnummer. Nästan hälften saknade styrkt identitet. Hela tre fjärdedelar av dem som kom från länder utanför EU saknade rätt att arbeta i Sverige. Om det visar sig att tre fjärdedelar saknar rätt att arbeta trots samordningsnummer så är det snarare bidragslinjen än arbetslinjen som ökar. Rapporter finns om att utbetalningar görs till samordningsnummer på oriktiga grunder. Personer får del av välfärdssamhället trots att de inte har rätt till det. Hur stora dessa belopp är vet ingen. 

Skatteverket framhöll för ett år sedan att samordningsnumren behöver reformeras, att samordningsnummer behöver bygga på styrkt identitet och att de ska kunna avaktiveras. Skatteverket trycker också på att det är viktigt att myndigheter sinsemellan ska kunna dela på information för att få bukt med fusk och kriminalitet.

Finansminister Magdalena Andersson sa i början på året att det skulle komma starka förslag för att stävja problemen med samordningsnummer.

Med anledning av detta vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

  1. När avser ministern att i riksdagen lägga fram de nya förslagen för att stävja problemen kring samordningsnummer?
  2. Är ministern beredd att se över möjligheten att återkalla alla samordningsnummer?
  3. Är ministern beredd att se över möjligheten se över huruvida samordningsnummer kan kopplas samman med biometriska data?
  4. Avser ministern att vidta några konkreta och kraftfulla åtgärder så att användandet av falska identiteter och skapandet av flera identiteter leder till mer kännbara konsekvenser än i dag?