Interpellation 2020/21:184 Det ökade antalet skjutningar i samhället

av Thomas Morell (SD)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Den 16 november larmas polisen ut till en misstänkt skjutning mot en buss i Borås. Det är inte första gången bussar blir beskjutna, och utvecklingen är oroande. Jag har tidigare ställt en fråga till justitie- och migrationsministern i detta ämne men finner att svaret är i alltför svepande ordalag.

Regeringen hävdar återigen att deras satsningar leder till fler poliser i yttre tjänst. Ambitionen är lovvärd, men är åtgärden tillräckligt kraftfull för att nå önskat resultat? Fler poliser i yttre tjänst är ett absolut krav för att nå önskad effekt i kampen mot de kriminella gängen. Med större polisiär närvaro ökar också trygghetskänslan hos den vanliga medborgaren. Men enbart satsningar på polisen är inte tillräckligt. Även åklagare, domstolar och kriminalvård måste få ökade resurser.

För att återgå till den fråga där jag tog upp skjutningar mot bussar är utvecklingen oroande. Antalet skjutningar i samhället har ökat med 20 procent under årets tio första månader jämfört med 2019, enligt uppgifter i Dagens Nyheter. I antal är det fråga om 315 skjutningar, och antalet dödsfall till följd av skjutningar är inte mindre än 37 stycken. Skjutningar är ett sätt för de kriminella gängen att ”skipa rättvisa” enligt gängens egen rättsuppfattning. Skjutningar är också en metod för att visa makt och skrämma medlemmar i andra grupperingar.

Problemet är att alla dessa skjutningar sker på öppen gata, och det drabbar givetvis även den vanliga medborgaren. Vanligt hederligt folk som bor och vistas i dessa områden tvingas in i de kriminellas uppgörelser, och det ökar givetvis otryggheten. När den tolvåriga flickan sköts till döds tidigare i år blev det uppenbart för alla hur stora riskerna är för den vanliga medborgaren.

Varför bussarna varit föremål för beskjutning vet jag inte, men det är egentligen ovidkommande. Bara det faktum att förare och resenärer i kollektivtrafiken utsätts för detta våld är oacceptabelt. Jag kan mycket väl föreställa mig den skräck de människor som var ombord upplevde. Oavsett om det är fråga om kulvapen, hagelvapen eller luftvapen sprider en sådan händelse en obeskrivlig skräck bland passagerarna.

Att skjutningarna ökar visar att regeringens åtgärder inte är tillräckligt kraftfulla och att ytterligare insatser krävs.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

  1. Avser ministern att vidta ytterligare åtgärder för att stoppa den ökande våldsspiralen gällande skjutningar i samhället?
  2. Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att stärka skyddet för dem som arbetar och färdas i kollektivtrafiken?